Lopes dominantan na kvalifikacijama, Borković tek na 14. mestu

Kvalifikacije na stazi Terme Rio Ondo vožene su po toplom vremenu – na početku je temperatura vazduha bila 25, a temperatura asfalta 41 stepen.

Norbert Mihelis je prvi zabeležio značajniji brzi krug u Q1 (1.45.139) a pratili su ga Hose Marija Lopes, Tom Čilton i Sebastijan Leb. Po okončanju prvog pokušaja, veliki broj vozača otišao je do garaža kako bi napravio poslednje promene za finalnih deset minuta.

Rob Haf je na samo sedam minuta do kraja Q1 zauzimao odličnu sedmu poziciju, dok je Dušan Borković držao deveto mesto. U tim momentima Ivan Miler je podigao tempo, ali se kratko zadržao na vodećoj poziciji, jer ju je samo momenat kasnije preoteo Pečito Lopes krugom od 1:44.795.

BORKOVIC (2)Dušan Borković ipak nije uspeo da popravi svoje vreme i održi se u grupi vozača koji su izborili prolazak u drugu rundu kvalifikacija. Greške srpskog vozača, pogotovu ona u poslednjem pokušaju, u trećem sektoru, skupo su ga koštale, pa će Duca na obe trke startovati tek sa 14. mesta. Teško je podbacio i Đani Morbideli, koji je postavio tek 15. rezultat sesije.

Timske kolege Haf i Tompson vodile su interni duel za prolazak u Q2, iz kojeg je kao pobednik izašao šampion iz 2012. godine: njegova “granta” ostala je u igri, Tomova ne. Za razliku od privatnih, delovalo je da fabričke “honde” imaju muke da ostanu u igri, ali su Monteiro i Tarkvini na kraju bez muke obezbediil pozicije odmah iza “sitroena”.

Norbert Mihelis je u svom završnom Q1 pokušaju uspeo da zabeleži najbrži krug od 1:44.656. Iza njega su se našli Lopes, Miler, Monteiro, Tarkvini, Benani, Čilton, Leb, Minih, Koronel, Haf i Valente. Najbrži u TC2T kalsi bio je Franc Engstler ispred Džona Filipija i Kamila Ečevarije, koji je prvi put danas uspeo da zabeleži mereno vreme.

Drugi deo kvalifikacija počeo je dominacijom Sitroena – Leb i Miler odmah su zauzeli prve dve pozicije dok je Lopes posle instalacionog kruga odlučio da se vrati u boks i pokuša kasnije. Argentinac je na stazu izašao u samom finišu i tada je, sa tri najbrža sektora, postao vlasnik najboljeg vremena od 1:43.813. Od tada su se vozači “c-elizea” povukli sa staze i prepustili ostalima borbu za preostala dva mesta u Q3. Ona su pripala Mihelisu i Monteiru, koji su bili brži od Čiltona, Tarkvinija, Benanija, Valentea i fenomenalnog Roba Hafa.
367_Huff
Britanac je ostvario deseto mesto, pa je tako sebi i Ladi doneo pol poziciju u inverznom startnom rasporedu za trku 2. I ne samo to – ovo je najbolji kvalifikacioni rezultat “grante” u sezoni 2014, a vozač iz Kembridža je živom gestikulacijom u kokpitu pokazao koliko ga je ovo postignuće obradovalo.

Neuobičajeno bledo izdanje Toma Koronela rezultiralo je tek 11. vremenom u Q2, ali je pitanje do koje je mere njegov “kruz” bio spreman posle požara na drugom treningu. Holanđanin će u obema trkama startovati iz šestog reda, ispred Renea Miniha.

U trećoj deonici kvalifikacija prikazana je očekivana dominacija vozača Sitroen rejsinga. Tijago Monteiro je startovao prvi i grešio, Norbert Mihelis je dao sve od sebe i uspeo da bude najbolje plasirani vozač Honde. Leb je bio brži od oba vozača “sivika”, ali je njegovo vreme relativno lako nadmašio Ivan Miler. Finale je pripalo Lopesu, koji je stigao do četvrte ovosezonske WTCC pol pozicije krugom od 1:43.766 – najboljim viđenim celog vikenda – što je bilo velike četiri desetinke brže od onoga što je prikazao Miler. Aktuelni svetski prvak priznao je da je svoj kvalifikacioni krug mogao da izveze i bolje, ali verovatno mu ni to ne bi donelo nedostajuće 0,4 sekunde.

Osvojivši pol poziciju, Pečito Lopes zaradio je i 5 poena i Mileru pobegao na okruglih +40. Glavni rivali u borbi za ovogodišnji naslov prvaka sutra u trci 1 startuju iz prvog reda, a iza njih će se nalaziti Leb, Mihelis i Monteiro.

Rezultati kvalifikacija:

arg_kval