Borković na Termama startuje četrnaesti

Srpski automobilista Dušan Borković startovaće sa 14. pozicije na obema trkama osme runde Svetskog šampionata turing automobila u Argentini, pošto je u prvoj kvalifikacionoj rundi postigao 14. vreme. Prvi put u ovoj sezoni Borković sezoni nije uspeo da preskoči prvu kvalifikacionu preponu.

Prilikom prvog izlaska na stazu, Dušan je oprobao svoje mogućnosti, a posle odlaska u boks i dodatnog rada na set-apu, izvezao je krug od 1:46,037, u tom trenutku šesto vreme. Ispostavilo se da mu je to bio i najbrži krug u kvalifikacijama, ali on nije bio dovoljan za ulazak u dvanaest najbržih i nastup u Q2.

U finalnom Q1 pokušaju, Borković je popravljao svoja vremena u sektoru 1 i 2, ali je u trećem sektoru izgubio kontrolu i idealnu putanju, što ga je sprečilo da poboljša rezultat. Pančevačkom asu nedostajale su dve desetinke da se plasira među 12 najbržih vozača u Q1.

BORKOVIC (1)„Nakon mesec dana seo sam u automobil i moram priznati da sam se uželeo vožnje. Sa automobilom je generalno sve u redu, ali je ključno bilo naći pravi set-ap. Staza je veoma brza, pogotovo u prvom sektoru gde se postižu brzine do 250 km/h, a pritom je veoma klizava,“ rekao je Borković posle kvalifikacija.

Za trke u Argentini, „sitroeni“ su ostali s maksimalnim balastom od 60 kg, dok su „ševroleti“, uključujući i Borkovićev, umesto sa dosadašnjih 20, otežani sa 40 kilograma. Lade jedine nemaju dodatnu kompenzacionu težinu.

„Honde“ su celog jula imale testove, kao i „sitroeni“ i „lade“ i to se sada vidi. To su fabrički timovi. Honda postaje jako brza, što zbog manje kilaže od nas, što zbog dodatnih unapređenja. Lada je dobra po mokrom i klizavom, a to je slučaj ovde. Iako prvi put vozim na ovoj stazi, veliki sam optimista. Trke su pred nama i ko zna šta će sve da donesu,“ zaključio je brzi Srbin.

Dušan Borković je inače izazvao veliku pažnju argentinskih medija, kao i navijača, koji su želeli da se fotografišu sa najvišim automobilistom na svetu i da od njega dobiju autogram.