Valente priznao grešku na kočenju: Osećam se glupo

Trkač Kampos rejsinga Igo Valente postavio je drugo vreme u drugoj deonici kvalifikacija u Marakešu i tako obezbedio mogućnost da se u Q3 segmentu bori za pol poziciju, mada je znao da zbog kazne sa nje ne bi startovao sve i da ju je osvojio.

Francuz se u svom Q3 brzom krugu nije proslavio – na kočenju za prvu šikanu blokirali su mu točkovi i „ševrolet“ sa unapređenim RML agregatom završio je zabijen u zid.

„Valjda sam bio isuviše optimističan, šta znam…“, priznao je Valente TouringCarTimesu. „Osećam se baš glupo, jer sam znao da Čilton nije ni izašao da vozi, a Benanijevo vreme bilo je 4 desetinke sporije od mog u Q2. Znao sam da ću biti drugi ako izvezem dobar krug.“

Izvorna želja tima i vozača bila je pol pozicija na inverznom startu, ali je za nju Valente bio prebrz u Q2. Mogućnost da se „sitroeni“ ugroze realno je postojala, ali je 22-godišnji trkač Kamposa treći put u dva trkačka vikenda „pronašao zid“ umesto asfalta. Prikazani tempo ipak je nekakva uteha.

MOROCCO_174 MOROCCO_594„Želeli smo da dokažemo da su nam performanse dobre. U Q2 smo želeli da osvojimo 9. ili 10. mesto, ali je postojao rizik da završim i na jedanaestom, pa sam ponovo pokušao i postavio drugo vreme, a u tom trenutku smo pomislili da možemo da pokušamo da napadnemo i pol poziciju.“

„Pošto je Benani izvezao svoj Q3 krug, znao sam da bih mogao da budem i drugi, ali sam predugo stajao u boksu i kočnice su se isuviše ohladile. Kada sam izašao na stazu, verovatno ih nisam dovoljno zagrejao i na prvoj krivini sam zakočio tek za delić sekunde prekasno“, rezimirao je Francuz.

Valente je doživeo gadan udes na završnom predsezonskom testu, a na prvoj WTCC rundi imao je dva incidenta, oba zbog otkazivanja kočnica. „U Argentini smo bili prilično brzi, ali sam se slupao na treningu i to nisam mogao da pokažem. U Maroku smo demonstrirali potencijal u Q2 i zato sam zadovoljan. Dosta nas je namučio set-ap, ali smo ga promenili za kvalifikacije i to je upalilo.“

Posle primene svih kazni kojima su razni vozači – pa i Valente – opterećeni u Maroku, konačne startne pozicije kruza #7 su 13. u prvoj i 7. u drugoj trci vikenda.