Valentina Albaneze u „seatu“ stigla do CITE naslova

Osvojivši Italijanski turizmo endurans šampionat u apsolutnoj konkurenciji, Valentina Albaneze donela je drugu nacionalnu titulu „seat leon rejseru“ TCR specifikacija.

Prvi nacionalni lovor jednom TCR automobilu obezbedio je Aleksej Dudukalo, koji je, takođe kao pilot „seata“, ove sezone postao prvak Rusije na kružnim stazama.

Završna runda CITE serije vožena je proteklog vikenda na autodromu Muđelo, a Seat motorsport Italija je, kao i tri sedmice ranije u Mizanu, za nastup prijavio dva automobila i doveo superiskusnog Đordija Ženea da Albanezeovoj olakša put do šampionskog trona.

Partenza gara 1Španski trkač je osvojio obe pol pozicije, a titula je odlučena već u subotnjoj trci, pošto je Žene prepustio vođstvo koleginici i štitio je od napada ostalih konkurenata. Takva vožnja donela je dvostruku pobedu Seatu u formacijskom finišu, a Valentini Albaneze nedostižna 32 boda prednosti na tabeli, samim tim i titulu u apsolutnom poretku.

Četrdesetjednogodišnja Rimljanka, po profesiji advokat, istovremeno je osvojila i naslov u TCR klasi CITE serije, a vredno je napomenuti da se na poslednjoj rundi prvenstva u njoj pojavio i treći „leon rejser“, sa Simoneom Sartorijem za volanom.

Valentina Albanese (Seat Motorsport Italia,Seat Leon Racer-TCR #101)Razmere dominacije „seata“ nad konkurencijom ogledaju se u vremenskim razlikama na cilju 50-minutne trke 1 na Muđelu. Rastojanje od drugoplasiranog Ženea do posade Zanin-Palaco, koja je u BMW-u završila treća, iznosilo je više od 42 sekunde, a do četvrtoplasiranog BMW tandema Vali-Montalbano preko 52 sekunde.

I u nedeljnoj trci Žene je startovao s pol pozicije, a pošto više nije imao obavezu da pomaže koleginici u sestrinskom „seat rejseru“, Katalonac nije ispuštao vođstvo do karirane zastave i stigao je do svog prvog CITE trijumfa. Albanezeovu je tehnički problem bacio na četvrto mesto, što je pokazalo opravdanost i značaj Seatove timske strategije primenjene u Mizanu i Muđelu.

Jordi Genè Guerrero(Seat Motorsport Italia,Seat Leon Racer-TCR #103)  Valentina Albanese (Seat Motorsport Italia,Seat Leon Racer-TCR #101) Pored Ženea, na podijum trke 2 u apsolutnoj konkurenciji izašli su i tandemi pilota u BMW-ima, Palaco-Zanin i Meloni-Trezoldi.

Do naziva vicešampiona u apsolutnom poretku CITE serije stigli su Stefano Vali i Vinčenco Montalbano i (BMW M3 E90), a nacionalnu bronzu osvojili su Masimilijano Trezoldi i Paolo Meloni (BMW M3 E46).