Van Gisbergen osvojio prvu trku na Bathurstu, suparnici se spotakli

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Novozelanđanin Šejn van Gisbergen trijumfovao je na prvoj trci Australijskog šampionata superautomobila 2021, sprintu od 250 kilometara na stazi Maunt Panorama.

Pobeda će utoliko više vredeti njegovoj kampanji zato što su neki od glavnih rivala imali problematičan nastup. Anton de Paskvale je polupao DJR “ford mustang”, a “ford” Kamerona Votersa spopali su tehničke nevolje.

Iza Van Gisbergenovog pobedničkog “holdena” na cilj su stigli Čaz Mostert u WAU “komodoru” i Vil Dejvison u DJR “mustangu”.

Pol-poziciju za subotnji sprint osvojio je Voters u Tikford Monster enerdži automobilu. Na istom mestu prošlog oktobra on je izborio pol-poziciju i za Bathurst 1000.

Voters je poveo kolonu na početku današnjeg sprinta, sledili su ga Van Gisbergen i De Paskvale.

Već u šestom krugu, novi adut Dik Džonson rejsinga dokačio je zid i to je bio prerani kraj njegovog debija u šampionskoj ekipi.

Intervencija sigurnosnog automobila bila je signal za jurnjavu ka boksu radi prvog od obavezna dva pitstopa. Tu je Votersov dan krenuo naopako. Ispred garaže je stajao duže od očekivanog jer se ekipa Tikford posvetila dijagnostikovanju nekog problema ispod haube.

Zbog toga se dotle vodeći vratio u trku kao petoplasirani, ali je već krug kasnije morao ponovo u boks, kako bi njegovi mehaničari krenuli u opravku kvara na servoupravljaču. Intervencija je pojela više od šest krugova, pa je Voters trku završio tek dvadeseti.

Od tehničkog malera Monster enerdži “mustanga”, Van Gisbergen je gospodario zbivanjima. Drugi odlazak u boks izveo je u 28. krugu i u završnu trećinu sprinta ušao je sa 6 sekundi prednosti.

Jedini protivnik na kraju mu je bio Mostert, koji se do drugog mesta popeo savladavši Dejvisonov “ford” posle druge ture pitstopova.

Mostert je uložio veliki trud da u završnici stigne Van Gisbergena, prišao mu je na 1,4 sekunde, ali dalje od toga nije mogao.

Pobednik je komentarisao: “Izvanredan dan. Čaz je očigledno bio brz na kraju, ali ja nisam naročito forsirao. Mislim da nam je potrebno još malo brzine, ali ovo je odličan način da se počne sezona.”

Ni sam Mostert nije bio ubeđen da je u subotu na Maunt Panorami morao da učini više, i zbog toga što je puno krugova proveo zaglavljen iza Dejvisona.

“Moramo malo bolje da se kvalifikujemo i da tu imamo bolju poziciju na stazi”, komentarisao je Mostert. “Mogao sam da priđem Van Gisbergenu, ali sam se mučio da pretičem. Kočnice su se zagrevale, gume su se zagrevale, ovo je definitivno bila strateška igra, kojom u nedelju moramo bolje da ovladamo.”

U prvom povratničkom nastupu za ekipu Dika Džonsona, na treći stepenik podijuma izašao je Dejvison.

On je komentarisao: “Nisam mogao da tražim više od podijuma. Poboljšavao sam se u svakoj sesiji: sedmi u kvalifikacijama, peti u superpolu, treći u trci. Mnogo učim, to je i cilj ovog vikenda, ali ovo je debi iz snova.”

Tim Slejd je spektakularno polupao svoj “ford” pet krugova pre kraja, a u borbi za oslobođenu četvrtu poziciju prevladao je Mark Vinterbotom u “holdenu” Tima 18.

Peto mesto pripalo je sestrinskom automobilu Brajsa Fulvuda, sledili du Džek le Brok u Tikford “mustangu”, Džejmi Vinkap u drugom Tripl ejt “holdenu”,

Poredak najboljih 10 zaključili su Tikfordov Džejms Kortni, Dejvid Rejnolds iz Keli Grouv rejsinga i Tod Hejzelvud u BJR “komodoru”.

Druga trka prve runde Superautomobila biće vožena u nedelju. Prethode joj zasebna tura kvalifikacija i top 10 superpol, a sprint će takođe imati 40 krugova (250 kilometara).