Dominantan na Bathurstu: Van Gisbergen trijumfovao i u nedelju

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Pilot Tripl ejt “holdena” Šejn van Gisbergen osvojio je i nedeljni 250-kilometarski sprint prvog vikenda Australijskog šampionata superautomobila voženog na stazi Maunt Panorama.

On je finalni takmičarski dan runde Bathurst 500 započeo najbržim krugom u kvalifikacijama, a zatim je bio prvi i u superpol top 10 baražu.

Iako je startovao s idealnog mesta, Novozelanđanin nije poveo kolonu kroz prvu krivinu, već je to učinio Kameron Voters u Tikford “mustangu”, koji je krenuo s druge pozicije.

Vodeći dvojac ostao je u formaciji, Van Gisbergen je pratio Votersov tempo, ali nije uspeo da izbori prolaz. Tome je doprinela vožnja u turbulentnom, “prljavom” vazduhu koji za sobom ostavlja suparnički automobil.

U takvoj situaciji, obavezni pitstopovi odigrali su ključnu ulogu. Van Gisbergen je skrenuo u boks u 14. krugu, a Voters u petnaestom i tom prilikom je “holden” u Red bul livreji dospeo na čelo poretka.

Tokom srednje faze trke Van Gisbergen je stvorio prednost od 4,2 sekunde, a ni drugi pitstop, na koji su dvojica protagonista otišla zajedno, u 23. krugu, nije ništa promenio na vrhu.

Na cilj je Van Gisbergen stigao 6,1sekund pre Votersa, kome je današnja druga pozicija ipak uteha posle subotnjeg kvara servoupravljača i posledične eliminacije njegovog Monster enerdži “forda” iz bitke za podijum.

“Ovo je pobeda tima, pobeda strategije”, istakao je Van Gisbergen. “Nažalost, ne možete da se borite na stazi, pa smo morali da pokušamo da osvojimo ovu trku u pitlejnu i to smo i učinili.”

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

“Srednja faza trke bila je čisto ludilo, auto je bio sjajan i mogao sam da forsiram jer sam imao čist vazduh pred sobom. Sve vreme sam vozio kvalifikacione krugove i gledao sam kako se auto u bojama tog inferiornog energetskog pića smanjuje u retrovizoru. Bilo je sjajno.”

Čaz Mostert je dovezao “holden” Vokinšo Andreti junajteda do trećeg mesta i upisao svoj drugi podijum vikenda. Do njega je dospeo posle dobijenih direktnih duela s vozačima “mustanga” Dik Džonson rejsinga.

Pre odlazaka u boks Mostert je savladao Vila Dejvisona, a Antona De Paskvalea je naterao je na grešku i prestigao ga posle prvog pitstopa, kada je ovaj bio na hladnim gumama.

De Paskvale je završio četvrti, što je opisao kao iskupljenje za jučerašnju ranu eliminaciju, prouzrokovanu udarcem u zid.

“Svakako sam želeo da se iskupim za jučerašnju grešku. Juče je auto bio dovoljno brz za prvih pet, a sličan tempo imali smo i danas, pa je četvrto mesto dobar rezultat. U trci smo bili usamljeni, za nijansu prespori da stignemo momke ispred nas, a dovoljno brži od onih koji su nas pratili”, ispričao je DJR novajlija.

Peti na cilju bio je “holden” Marka Vinterbotoma. Sedmostruki šampion Džejmi Vinkap nije mogao bolje od šestog mesta u drugom Red bul “komodoru”.

Dejvison je potonuo do sedme pozicije, do karirane zastave su ga dopratili i top 10 poredak zaključili: Vinterbotomov kolega Skot Paj, Andre Hajmgartner u “mustangu” Keli Grouv rejsinga i Nik Perkat u BJR “holdenu.

Od 24 takmičara jedino Džejms Kortni nije stigao na cilj nedeljnog sprinta. U 9. od 40 krugova on je zadnjim delom Tikford “mustanga” udario u ogradu, za šta je preuzeo potpunu krivicu: “Bili smo u voziću, temperatura prednjih guma je poludela i auto je podupravljao. Podešavali smo auto tako da ne podupravljam kada sam sam, ali je to potpuno preokrenulo balans i uhvatilo me nespremnog. Voleo bih da mogu da okrivim nekog drugog, ali je bilo do mene.”

Posle prve od 12 rundi Superautomobila i dominacije na Bathurstu, Van Gisbergen je lider na tabeli sa 33 poena više od prvog pratioca Mosterta.