Veliko spremanje u Ladi, Tompson na izlaznim vratima?

Džejms Tompson je posle kvalifikacija u subotu završio svoj nastup u Mađarskoj. Kao opravdanje za izostanak sa nedeljnih trka naveden je savet lekara da je bolje da ne vozi zbog komplikacija nastalih u lečenju zubnog apscesa. Bivšem dvostrukom BTCC šampionu to je bio prvi propušteni WTCC start otkako se zajedno sa Lada sportom vratio u Svetski šampionat 2012, a za koji je izvorno bio prijavljen.

Međutim, turobna atmosfera i smrknuta lica na Tompsonovoj strani garaže Lada sporta, kojih smo bili svedoci neposredno pre nego što je Englez prerano napustio Hungaroring, a u opticaj otišlo zvanično saopštenje o „dentalnom problemu“, govore da u svemu ima još nečeg.

Kada smo se u nedelju raspitivali kako treba tumačiti Tomovo odsustvo sa mađarskih trka, kazano nam je da je on „u tom trenutku još uvek vozač Lada sporta“. Takve izjave obično imaju vrlo određenu pozadinu i navode na zaključak da su Džejmsovi dani u Ladi odbrojani.

thompsonDodajmo i to da smo se interesovali za mogućnost da u Slovačkoj uradimo jedan opsežniji razgovor s Tompsonom i da nam je rečeno kako će to „teško biti moguće“. I nije potrebno biti jasniji, zar ne?

U Budimpešti je već postalo izvesno da Englez neće nastupiti na Nirburgringu, pretekst bi opet moglo biti zdravstveno stanje – ako je pretekst uopšte potreban. Tompsonu nimalo nije prijao izlazak na Nordšlajfe i posle zajedničkog testa od 28. aprila otvoreno je izjavio kako nemačku WTCC rundu ne dočekuje s posebnom radošću.

17157163250_76753f8413_zAko se pre bukvalno pet dana nije sasvim otvoreno govorilo o tome ko bi ga u Ajfelima mogao zameniti, već se samo spekulisalo, danas je objavljeno da će u kokpit uskočiti Jap van Lagen, koji je stoga i pozvan da s Ladom testira na Hungaroringu.

Spekulišući dalje, zaključujemo da bi subotnja Q3 sesija mogla biti i poslednja Tompsonova vožnja u Ladi i da zubni apsces ima malo veze sa njegovom nedeljnom trkačkom apstinencijom. Uzrok verovatnog prekida saradnje i sami možemo potražiti u Džejmsovim performansama i rezultatima.

Otkako je Haf došao u tim iz Toljatija, Tomo je u potpuno podređenoj ulozi. Odabran 2012. godine da predvodi Ladin novi WTCC pokušaj, Džejms je tokom sezone 2013. bio superioran u odnosu na Kozlovskog, što nije ni podvig, ni merilo.

Thompson_Hun_25Stvari su se dramatično promenile u 2014, kada je Hafi pokazao da se i sa TC1 „grantom“ može u prvih 10 u kvalifikacijama, a zatim dokazao da u povoljnim okolnostima taj auto može da stigne do podijuma (Terme Rio Ondo), pa i do pobeda (Peking, Makau). Može se samo zamisliti koliko su akcije ostalih vozača tima otad pale, u prvom redu Tompsonove.

Ne treba da zavara postojeće stanje na WTCC tabeli. Tomo ima šest bodova, Haf samo tri. Ali, Rob je i na Hungaroringu lako prošao u Q2 i tamo zabeležio sedmo vreme, dok Džejms nije preskočio prvu kvalifikacionu preponu i u Q1 sesiji izvezao je tek 14. krug. Upoređenje vremena iz Q1 pruža jezivu sliku: razlika je iznosila ogromne 2,2 sekunde.

Nije sve pitanje jednog jedinog rezultata, ali ko zna, možda je baš ta kap prelila čašu i presudila 41-godišnjem trkaču koji je karijeru u Ladi počeo još 2009, nastupajući za volanom „priore“, ali nikako nije našao zajednički jezik sa TC1 tehnikom.

OK3_7153
U trenucima nastanka ovog teksta, Haf u svom osvrtu na protekli trkački vikend navodi da se „u vazduhu oseća smena straže“. Kao da je bio potreban još jedan dokaz…

Zaključujemo: dok je Lada imala nekonkurentan auto, sastav vozačke postave delovao je kao ponajmanji problem tima iz Toljatija. Sada Rusi osećaju da imaju odgovarajuću spravu – ona istina pati od niza dečjih bolesti i deluje preosetljivo – i verovatno su zauzeli stav da onaj ko nije sposoban da iz nje izvuče maksimum i nema šta da traži u njihovoj ekipi u Svetskom šampionatu. Šteta, šteta za Tompsona…