Verne za Serbiaring: Paralelna vožnja u WTCR i Pure ETCR mi oduzima dosta energije, ali volim izazove

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Kao vodeću generalnom plasmanu u SVetskom kupu turing automobila u Mađarsku je doaš Žan-Karl Verne, koji ovog vikenda vozi i Pure ETCR.

Francuz se osvrnuo na dosadašnje rezultate i saradnju sa novom ekipom, kao i na performanse “elantre”, nove zvezde Hjundaijevog jata.

Kako komentarišeš svoje WTCR i Pure ETCR kampanje do sada?

Kakva je saradnja sa timskim kolegama?
“Odlični su, Gabrijele je impresivan, a u njegovim godinama nisam siguran da bih radio isto, on je veoma motivisan. Svi znamo koliko je Norbi brz i talentovan i veoma je fin. Naš odnos je dobar, a Luka je mlad, ali sa mnogo iskustva. On je momak sa najviše odveženih TCR trka”.

Da li ti takmičenje u obe kategorije pomaže na neki način?
“Ne, ne pomaže uopšte (smeh). Stresno je, imam 20 sastanaka dnevno, veoma se umaram. Za vozače kao što smo ja, Askona i Žene, imamo različite tačke kočenja, vozimo različite automobile, sa prednjom i zadnjom vučom, sa više težine i gume su drugačije. Potrebno je dosta rada, a moram biti fokusiran na oba šampionata, jer sam u oba visoko rangiran. Oduzima mi dosta energije, ali zato smo ovde, da se nosimo sa uzbudljivim izazovima”.

Kako upoređuješ Pure ETCR automobil sa drugima koje si vozio tokom svoje karijere?
“Osećaj je kao da vozite GT3 automobil, imate snagu, ali je automobil težak, oko dve tone, imamo posebne gume koje nam daju priliku da vozimo i u suvim i u vlažnim uslovima, što čini vožnju izazovnijom i na vama je da ne pravite greške i brzo učite”.

Kako upoređuješ “elantru” sa drugim TCR automobilima koje si vozio tokom svoje karijere?
“Automobil je veoma dobar. Drugačiji je i najsličniji “lynk&co” automobilima, ima duže međuosovinsko rastojanje, veoma je stabilan i dobro prijanja. Vozači i inženjeri zaduženi za razvoj su uradili odličan posao. Kada smo uživo na nekoj trci, trudimo se da fino podesimo automobil, da budemo sigurni da može da bude što bliži pol-poziciji. Jedini sam vozač koji se domogao Q3 u svima kvalifikacijama, ali ne mislim da će to ovde biti moguće jer je BoP gori za nas i mnogo smo teži od konkurenata”.