Vesnić startuje na Tesla reliju

Srpski automobilista Milovan Mikica Vesnić učestvovaće na trećem FIA Tesla reliju, na poziv kompanije „Hydrogen Solutions Eco“ iz Beograda.

Tesla reli je jedno od 12 takmičenja u kalendaru FIA Kupa alternativnih energija. U pitanju je sportska, promotiva, humanitarna, edukativna i istorijsko-turistička manifestacija, koja ima za cilj da kod vozača i široke javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj poveća svest o upotrebi vozila sa smanjenom emisijom ugljen-monoksida, koja koriste ekološki čistija goriva, u cilju zaštite i očuvanja životne sredine. Njeno održavanje 2014. godine biće posvećeno srpskom nobelovcu Ivi Andriću.

Treći Tesla reli organizuje Auto reli turing klub Srbija iz Beograda. Biće vožen od 10. do  13. jula i vozači iz trinaest evropskih zemalja proći će gotovo 600 kilometara. Start će biti u Andrićgradu, cilj u Beogradu, a itinerer uključuje Višegrad, Drvengrad na Mokroj Gori, Bajinu Baštu, Valjevo, Ub, Obrenovac, Sopot i Mladenovac.

tesla reli 002
Milovan Vesnić će nastupiti u automobilu „fiat idea“ sa 1,4-litarskim motorom i pogonom na tečni naftni gas (TNG). Vozilo priprema srpska kompanija Hidrogen solušns eko, koja je u njega ugradila sistem sopstvene izrade, vodonik generator. U saradnji sa kompanijom Danlop, automobil će biti opremljen i takozvanim „štedljivim“ pneumaticima, koji zahvaljujući manjem otporu kotrljanja smanjuju gubitak energije kroz trenje i zagrevanje. Takve gume u realnim saobraćajnim uslovima mogu doneti i preko 7% uštede u potrošnji goriva.

Zahvaljujući navedenim karakteristikama, ekipa se nada da će u krajnjem bodovanju ostvariti dobre rezultate na polju angažovane energije i količine emitovanih štetnih izduvnih gasova.

„Mi Užičani kao niko drugi znamo šta donose emisije štetnih izduvnih gasova i u šta se tokom zimskih meseci pretvori naš grad,“ kazao je Vesnić. „Tesla reli je pravo mesto da apelujemo na kolektivnu ekološku svest. Mi automobilisti nismo preterani ekolozi, ali i naš svet brzine se menja, vreme fosilnih goriva prolazi. Sve je više takmičenja na kojima učestvuju hibridni automobili, a ove godine pokrenuta je i Formula E, koja će kad-tad zameniti Formulu 1. Malo je čudno, ali ovoga puta neću „žuriti“ da što pre stignem do cilja, to u krajnjoj liniji i nije poenta ove manifestacije. Vozeći se itinererom relija uživaćemo u prirodnim lepotama Srbije i Republike Srpske i truditi se da nas priroda ’ne primeti’,“ dodao je trofejni trkač.

tesla reli 001
„Kao srpska kompanija čija je osnovna delatnost istraživanje, razvoj i proizvodnja vodonik generatora, smatramo da imamo obavezu da učestvujemo u ovakvoj značajnoj manifestaciji, tim više što ćemo, zajedno sa mnogim timovima iz Evrope, to učiniti baš na tlu Srbije,“
izjavio je Branko Hinić, direktor firme Hidrogen solušns eko, i dodao: „Nadali smo se i verovali smo da ćemo uspeti da povećamo ekološku svest, tako što bi naš tim predvodio proslavljeni automobiliski as Mikica Vesnić i njegov tim ASK Sport auto Vesnić. Vesnić je jedan od ljudi iz auto-sporta koji podržava akcije promotivnog i edukativnog karaktera, kada je reč o novim tehnologijama, i hvala mu na tome.“

Na Tesla reliju učestvovaće vozači iz Italije, Monaka, Španije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Republike Srpske, Bugarske, Grčke i Srbije. Oni će nastupati u ekološkim vozilima svrstanim u tri kategorije, određene FIA propisima: električna vozila, hibridna vozila i vozila koja koriste alternativna goriva (TNG, CNG, vodonik, biodizel).

Duž itinerera predvidjene su deonice puta gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u potpuno normalnim uslovima, bez obustave saobraćaja i svi učesnici moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.