Vesnić za Serbiaring: Ovo je priprema za daleko ozbiljnija takmičenja

Srpska himna tri puta je intonirana na CEZ vikendu u Mađarskoj. Mikica Vesnić osvojio je obe sprint trke u grupi D4-2000, a u tandemu sa timskim kolegom Mladenom Lalušićem ubeležena je i pobeda u klasi – apsolutno 11. mesto – u jednosatnom endurans takmičenju, kojim je i zatvoren program na Hungaroringu.

Za taj start iskorišćen je “seat leon rejser” najnovije TCR specifikacije, auto koji je Lalušić vozio i u sprint nadmetanjima. Vesnić je svoje samostalne nastupe izveo u “leonu” starije generacije, sa DSG menjačem.

S automobilistom iz Gorjana razgovarali smo odmah po dodeli pehara u endurans kategoriji i on nije bio zadovoljan samo svojim petim i šestim pojedinačnim trijumfom na pisti u Mođorodu, već je rezonovao kao totalni timski igrač, tim menadžer i vozač.

Foto Pedja Jagic
Foto Pedja Jagic

“Uspešan vikend za EKO Lein rejsing”, rezimira Mikica. Najbitnije je da smo napravili puno kilometara, što nam mnogo znači za budućnost. Dosta stvari sam odgonetnuo i na jednom i na drugom automobilu.”

“Vratimo se na rezultate. Napredovali smo tokom celog vikenda. Ja sam bio standardno prvi na kvalifikacijama i na prvoj i drugoj trci, dok su Mladen i Rudi Pešović postizali sve bolje rezultate.”

“Svi zajedno imamo dosta pehara da ponesemo kući, sad treba da nastavimo ovako na Red bul ringu. Nemamo puno vremena. Moj drugi automobili – onaj po TCR specifikaciji – priprema se u mom servisu, iskreno se nadam da nećemo imati većih problema i da ćemo sve spremiti. Već za deset dana moramo da budemo na Red bul ringu i da ponovimo ovaj rezultat.”

U teoriji, Lein rejsing će u Austriji startovati sa dva TCR automobila. Ipak, da bi se izbegle potencijalne nevolje sa tek dovršenom trkačkom spravom, na Red bul ring kao rezervno vozilo putuje i “seat leon” sa DSG menjačem.

“Mislim da će i on za svaki slučaj krenuti. Auto koji budemo sklopili sigurno nećemo stići nimalo da istestiramo, tako da ćemo to morati da radimo na samoj stazi. Ta dva automobila su dosta različita, i što se stila vožnje tiče, morate se prilagoditi na novu specifikaciju. Nisam očekivao da je razlika tolika.”

vesnic foto pedja jagic 2
Foto: Peđa Jagić

Vesnić se u Mađarskoj trkao i u jednom i u drugom modelu “seata”, i u njegovoj TCR i u kup varijanti. Želeli smo da čujemo detaljnije upoređenje.

“Novi automobil ima dosta prednosti, kao što su kočnice i menjač, ali njegov klirens dosta utiče na ležanje i osećaj u kokpitu je totalno drugačiji. Razlika u klirensu je velika, neka 4 centimetra. TCR ima minimalno dozvoljenih 8 centimetara, dok kup automobil nema propisanu visinu, pa se i okom vidi da su automobili maltene na zemlji. Ipak, nova specifikacija ima više prednosti.”

Svejedno, Vesnić je na Hungaroringu svoj najbrži krug izvezao u automobilu starije (kup) generacije sa DSG menjačem, u vremenu 1:54,418. Trofejni trkač objašnjava zašto: “Ako smem uopšte da kažem da imam kilometara u “seatu”, imam ih u tom automobilu. Kada je reč o enduransu, odvozio sam slično vreme na kvalifikacijama, ali je trka ipak drugo, nju morate da završite i privedete posao kraju. U subotu je bilo i toplo vreme, morate sačuvati i pneumatike i kočnice, pa sam o svemu tome vodio računa.”

Endurans, makar i ovaj minijaturni, jednosatni, kakav se vozi u CEZ-u, Mikici je nova disciplina.

“Ja više volim sprint, veća je dinamika. Ima i tu dosta taktike, ali je u enduransu ima više, samim tim što je trka duplo duža. Sama reč sprint kaže da se vozi na maksimumu od prvog do poslednjeg kruga, dok u enduransu mora dosta da se radi taktički. Ovo mi je prvi put da ga vozim i osećaj mi je malo čudan. I on ima svoju drugačiju, taktičku draž, ekipa više učestvuje u celom projektu. Nije u pitanju samo što brža vožnja, moraju da se nađu sredina i kompromis, da se spoje brzina i ono što auto može da pruži. Seat nema problem da izdrži sat vremena trkanja kad su u pitanju motor i menjač, ali morate voditi računa o kočnicama i pneumaticima. To je trenutno najveći problem.”

Hungaroring003
Foto: Tijana Cvijović

U enduransu je “seat” Lein rejsinga odmerio snage sa daleko moćnijim automobilima poput “lamborginija”, “poršea”, “ferarija”, “prage”, različitih modela BMW-a… Zanimalo nas je da li takvo trkanje pravi pometnju i tako iskusnom vozaču kakav je Vesnić.

“Sigurno vam to remeti sopstvenu vožnju i taktiku, morate se pomerati. Ali, nismo imali pritisak direktnih konkurenata otpozadi. Napravite takav tempo da vas vozač iz velike kategorije pretekne na najbezbolnijem mestu, a onda radite taktički, možete da podižete i smanjujete tempo. Bilo je u endurans trci trenutaka kada vas stignu dva takmičara koja se bore za visoko mesto i onda sam se bukvalno trudio da maltene siđem sa staze na nekim mestima da ne poremetim njihovu borbu.”

U toj disciplini pobeda u klasi pripala je tandemu, što dvostruki CEZ prvak rado ističe: “Mladen je vozio CEZ endurans i ranije i ja sam prezadovoljan. Za mene su činjenice samo dela. Iz ovoga što smo uradili za tri trkačka vikenda, vidljiv je veliki progres, imamo rezultate, sjajno sarađujemo i ja se iskreno nadam da će ovo da potraje i u budućnosti da Srbija ima pravi srpski tim, sa srpskim vozačima i mehaničarima.”

Nakratko se vraćamo na sprint: za razliku od petka, kada su Vesnić i Lalušić bili prvi i treći u disciplini, u subotu je postignuta dvostruka pobeda. Mikica je oba puta trijumfovao rutinski, a Mladenov izlazak na drugi stepenik podijuma rezultat je promene u set-apu, koja je mladom vozaču pomogla da bez problema sačuva poziciju.

“U trci 2 smo od starta krenuli dobrim tempom, u prvih 5 krugova nije bilo nikakvog taktiziranja”, analizira Vesnić. “Mladen je išao jako dobro i pratio me je u stopu. Ja sam svoje iskustvo iskoristio tako što sam nešto bolje sačuvao pneumatike, a to se odrazilo na vremena krugova i zato sam, kao i u prvoj trci, napravio razliku.”

“Najbitnije je da se Mladenov auto mnogo bolje ponašao u drugoj trci. Preko noći smo nešto izveli na podešavanju, to je odmah urodilo plodom i dalo rezultat. Vrlo je bitno bilo što sam i ja isprobao taj automobil na endurans kvalifikacijama, pre druge sprint trke, pa sam video i posle endurans trke vidim šta još ima da se uradi. To je tehnički sport, moramo zajednički da radimo i razvijamo. Zato hoćemo da vozimo što više trka na što više mesta, da se upoznamo sa automobilom i time šta nam on pruža.”

Hungaroring004
Foto: Tijana Cvijović

Konačno, Vesnića smo zamolili za osvrt na kontroverzu izazvanu kompozicijom grupe D4-2000, koju čine i turbo i atmo automobili. Taj slučaj umnogome je obeležio prvi CEZ trkački vikend.

“Ja se time ne bavim, niti ja o pravilima odlučujem. Preko zime smo razmišljali da jedan “seat” prepravimo za takmičenje u klasi do 3,5 litra, ali smo 25. februara dobili informaciju od FIA CEZ da “leon rejseri” mogu da se voze u D4-2000, naravno po važećoj homologaciji i specifikacijama.”

“Priče je bilo puno, ja to ne želim da komentarišem, za mene je činjenica samo jedno: prošle godine sam takođe vozio D4-2000 automobil (superturing “vektra”) i napravio sam bolje vreme ovde nego što “seati” u ETC kupu. I na Slovakija ringu sam bio sekundu brži.”

“Mladenu i meni to nije bitno, kako god FIA odluči. Mi ovo koristimo da izvezemo dobre, ozbiljne testove, pravimo ozbiljne planove za budućnost. Mogu da nas prebace (u višu klasu), ne moraju, kako god odluče nama je sasvim svejedno. Nama je ovo priprema za daleko ozbiljnija takmičenja.”

Pojedini srpski vozači već su nagovestili mogućnost da ne odu na austrijsku rundu ukoliko FIA ne interveniše u pitanju sastava D4-2000 klase. Što se tiče Lein rejsinga, oni planiraju da u Štajerskoj voze bez obzira na klasu u koju budu svrstani.

“Mi sigurno idemo na Red bul ring”, ističe Mikica. “Ja sklapam taj automobil, a kilometara u trkačkom automobilu nikada nije dosta. Bićemo gore sa istim ciljevima i namerama. Neka FIA odluči šta odluči, mi ćemo negde učestvovati, na kraju i nije bitno koji ćemo biti.”