Vest godine: Zvanično ujedinjenje WTCC i TCR daje Svetski kup turing automobila – WTCR

Desilo se ono što je bilo jedino moguće.

Na zasedanju FIA Svetskog saveta auto-sporta ratifikovana je odluka da najviše svetsko turing takmičenje prihvati TCR pravila, te će se ono ubuduće voziti kao Svetski kup turing automobila, ali pod akronimom WTCR.

Kako je naš portal već pisao, pogodba važi za sledeće dve godine, a TCR regulativa licencirana je za upotrebu u trojnom sporazumu FIA, WTCC i TCR promotera (Eurosporta i firme Marčela Lotija WSC, koja ostaje vlasnik TCR koncepta i brenda).

WTCC, dakle, prestaje da bude svetski šampionat i postaje svetski kup, koji će koristiti akronim WTCR. Novo ime odraz je raskida sa TC1 pravilima.

Fabričkim timovima neće biti dozvoljeno da učestvuju u WTCR-u – otud i status kup takmičenja – ali će im biti dopušteno da timovima pružaju tehničku podršku.

Biće dodeljivane dve titule, vozačka i timska.

TCR Internacionalna serija neće se voziti, kao ni Evropski kup turing automobila (koji će praktično biti zamenjen serijom TCR Evropa).

Konačni predlog sporazuma prošlog meseca je jednoglasno prihvatila FIA komisija za turing automobile, a on je formalno proglašen posle današnjeg (sreda) zasedanja Svetskog saveta auto-sporta u Parizu.

“Kad pogledate na papiru, mislim da je to stvar zdravog razuma”, kazao je WTCC šef i promoter Fransoa Ribeiro portalu Motorsport.com.

“Marčelo Loti je stvorio vrlo dobar koncept, koji je bio vrlo uspešan po broju proizvođača koji su stvorili, homologirali i prodali TCR automobile. S naše strane, mi ćemo mu dati nivo promocije koji zaslužuje, kao i određenu finansijsku održivost, a FIA angažman će celom takmičenju dati sportski i tehnički nivo koji zaslužuje.”

“Kombinacija TCR tehničkih pravila i FIA znanja i neutralnosti u određivanju sportskih normi i procedura, sjedinjena s promotivnim mogućnostima Eurosporta, stvoriće ponovo visoko konkurentnu seriju, koja može samo da bude veliki uspeh s borbenim trkama i formatom prilagođenim navijačima”, istakao je Francuz.

WTCR runde voziće se tokom dva dana, a vikendi će se sastojati od tri trke, što je bio Ribeirov predlog. Prema raspoloživim informacijama, WTCC i TCR takmičarski formati jednostavno su sabrani i biće zadržana oba!

Prvog jutra svake runde biće vožena dva treninga, slediće polučasovne kvalifikacije i prva trka – kao u TCR Internacionalnoj seriji.

Drugi takmičarski dan biće slika aktuelnog WTCC formata (minus MAC3): u njega treba da budu spakovane nove kvalifikacije, uvodna i glavna trka.

“Ponosni smo što smo stigli do ovog sporazuma”, komentarisao je Loti, koji nastavlja da promoviše i dalje licencira kontinentalne, regionalne i nacionalne TCR serije. “On u potpunosti poštuje TCR duh, a veza s grupom i promoterom tako važnim kakav je Eurosport, i to pod okriljem FIA, predstavlja novo priznanje TCR konceptu koji je lansiran pre tri godine i koji neprekidno raste.”

Pravo na celosezonsko učešće dobiće 26 automobila, a još dva će imati posebno pravo nastupa na svakoj od rundi (vajldkard), u zavisnosti od odobrenja Eurosporta i FIA.

U procesu prijavljivanja, prednost imaju sada aktivne WTCC i ekipe iz TCR Internacionalne serije. Aplikacije se primaju od 15. decembra.

Postoji podatak da celosezonska startnina za dva automobila košta 150.000 evra.

Kao promoter nove serije pojavljuje se Eurosport. Aktuelna TCR pravila zamrznuta su do 2019, što će značiti da smeju da se takmiče samo automobili koje homologira Lotijev WSC i sa FIA WTCR tehničkim pasošem.

Tehnički odseci FIA i TCR sarađivaće u izračunavanju balansa performansi automobila tokom svakog trkačkog vikenda. Balast uspešnosti ostaje kao element i dobijaju ga samo pojedini takmičari.

Kalendar WTCR 2018. još nije formalizovan, ali se zna da će brojati 10 rundi – ukupno 30 trka. Ribeiro tvrdi da će “velika većina” njih biti održana na postojećim WTCC lokacijama.