Vinkap i Mostert osvojili nedeljne trke na Simons plejnsu

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Vozači “holden komodora” Džejmi Vinkap i Čaz Mostert upisali su se u osvajače trka u ovogodišnjem Australijskom šampionatu superautomobila.

Vinkap je slavio na drugom, a Mostert na trećem sprintu u Tasmaniji, stavljena je tačka na čudesni niz pobeda Šejna Van Gisbergena, ali je on i dalje ubedljivo prvi na vozačkoj tabeli serije.

Pol-pozicije za obe nedeljne trke Tasmanija supersprinta osvojio je Kam Voters u Tikforfd “mustangu”.

U prvoj turi kvalifikacija iza njega su se poređali Vinkap, Anton De Paskvale u DJR “fordu”, ruki Vil Braun u Erebus “holdenu”, Vil Dejvison u drugom DJR “mustangu” i lider serije Van Gisbergen. Mostert je bio deseti, a Rejnolds trinaesti u Keli Grouv “fordu”.

Na drugoj sesiji, Voters je nadmašio bivšeg timskog kolegu Mosterta za samo jednu stotinku. De Paskvale je ponovo bio treći ispred Zejna Godarda u “holdenu”. Treći red su obezbedili Dejvison i Vinkap, četvrti Van Gisbergen i Rejnolds.

Zbirno gledano, Tripl ejt puleni Vinkap imali su solidne karte – Vinkap drugo i šesto startno mesto, a Van Gisbergen šesto i sedmo.

Voters je bio iznenađen dvema pol-pozicijama, a svoje ovogodišnje probleme objasnio je nemogućnošću da njegov “ford” sačuva gume na trkačku distancu: “Bilo bi izvanredno kad bi u našim gumama ostajalo još malo života. Zaista smo dobri u jednom krugu, tako je cele godine. Ali, čim stignemo do trka, drugi automobili bolje paze na svoje gume nego što to čini naš.”

Vinkap je u drugoj trci vikenda prošao pored karirane zastave 1.003 sekunde pre timskog kolege Van Gisbergena.

Voters je poveo s pol-pozicije i s minimalnom prednošću vodio sve do odlaska u boks. Vinkap mu je bio na braniku, a Van Gisbergen se priključio borbi za vrh u desetom krugu.

Voters je obaveznu zamenu guma obavio u 13. krugu, Vinkap je ostao na stazi još šest krugova i proveo ih je braneći se od Van Gisbergena. Izašavši iz boksa, Vinkap se ponovo našao iza Votersa, ali su na Monster enerdži “fordu” gume već učinile svoje.

Sedmostruki šampion je preuzeo čelo kolone u 26. krugu, a do karirane zastave jedini posao bio mu je da održava prednost nad Van Gisbergenom, čiji je pobednički niz danas prekinuo.

Vinkap je poslednji put slavio u avgustu 2020. (Taunsvil), današnji trijumf bio mu je 123. u Superautomobilima i prvi s novim trkačkim inženjerom.

“Dobar je osećaj kad se pobedi”, kazao je Vinkap. “Šejn je bio šokiran, završio je drugi. Auto je bio sjajan. Nisam baš izveo start kakav sam želeo, ali su naše gume malo bolje izdržale od Votersovih. Šejn me je na kraju pristigao, ali sam u rezervi imao tačno koliko je trebalo da bih se održao.”

Van Gisbergen je posle kasnog pitstopa u 27. krugu pao na četvrto mesto, pa se do konačnog drugog probio u direktnim duelima na stazi: i Dejvisona i Votersa dobio je u napadima na ukosnici.

Dvoboj Van Gisbergen – Voters iskoristio je Dejvison, i on je prestigao Tikford “mustang” i dospeo je do prvog podijuma otkako se vratio u Dik Džonson rejsing.

Iza Votersa je na cilj stigao Erebusov debitant Vil Braun, a Čaz Mostert je dovezao WAU “holden” do šeste pozicije, što je napredak od četiri mesta u odnosu na startno.

Mark Vinterbotom, Dejvid Rejnolds, Skot Paj i Andre Hajmgartner kompletirali su plasman prvih deset.

Završnu, treću trku Tasmanija supersprinta osvojio je Mostert i tako ubeležio prvi trijumf otkako vozi za Vokinšo Andreti junajted. Na podijum je izašao i DJR tandem, De Paskvale je bio drugi, a Dejvison treći.

World copyright: Daniel Kalisz

Veliki deo posla Mostert je obavio na startu: krenuo je drugi, da bi već pre prve krivine obišao vlasnika pol-pozicije Votersa. Do pitstopova vodeću dvojicu nije razdvajalo više od pola sekunde.

Iako je u boks otišao u 13. krugu, kasnije od konkurenata, Mostert se vratio na stazu sekund ispred Votersa i prateće grupe, a od tog trenutka je prednost samo povećavao i na cilj je stigao 10 sekundi pre prvog rivala.

“Dugo nisam pobeđivao u Superautomobilima i počeo sam da verujem da to ne mogu da izvedem”, rekao je Mostert. “Srećan sam što smo konačno skinuli taj teret s leđa!”

“Prezadovoljan sam zbog ekipe, celog vikenda smo tu po tempu, ali je auto u poslednoj trci bio sjajan kad sam pred sobom imao praznu pistu.”

Voters ni treći put u Tasmaniji nije mogao da kvalifikacionu i brzinu iz prvog dela trke održi tokom cele distance. U finalnom sprintu držao se na drugom mestu do dva kruga pre kraja i za sobom napravio kolonu, ali su ga pre karirane zastave obišli DJR puleni De Paskvale i Dejvison.

Njegovo propadanje se tu i zaustavilo, pa je trku završio ispred Tripl ejt tandema, Vinkapa i Van Gisbergena. Njih dvojica su imala sopstveni mini duel za peto mesto, a i međusobno su se propuštali, shodno proceni ko bi mogao da bude opasniji po konkurente ispred.

Sedmo mesto upisao je Zejn Godard, sledili su Dejvid Rejnolds, Džejms Kortni i Nik Perkat.

Vinkap je osvojio najviše bodova na Tasmanija supersprintu, ali je Van Gisbergen i dalje nesporni lider s prednošću od 139 poena (865:726). Mostert je treći u generalnom sa 700 bodova, Voters četvrti sa 663.

Tripl ejt vodi u timskom poretku ispred Dik Džonson rejsinga i Vokinšo Andreti junajteda.