Volvo u WTCC-u, ali koji?

Otkako je nagovešten povratak Volvoa u Svetski šampionat turing automobila, naširoko se raspravlja o tome koji bi model mogao da postane oružje švedskog proizvođača za to takmičenje. U ovom tekstu pokušaćemo da sumiramo dosad izrečeno na tu temu, prikazaćemo „kandidate“ za WTCC nastup i pregledati njihove pretpostavljene vrline i mane.

Počnimo od izvesnog – o eventualnom trkačkom modelu Volvoa za WTCC odlučiće marketing i na staze će biti pušteno ono što Šveđani žele da promovišu i pozicioniraju kao „sportsko“. Ta praksa je uobičajena u svim disciplinama u kojima takmičarski auto mora da se zasniva na produkcijskom modelu.

Svakako, mora se uzeti u obzir i sportski interes, tačnije u kojoj meri odabrani automobil može biti uspešan, što zavisi od njegovih urođenih svojstava i tehničkog pravilnika date kategorije. Ako i kada se karakteristike auta i prohtevi klase poklope, dobija se nepobediva sprava (primer „lanča delta“ grupe A u reliju), a kad marketing želi da pogura vozilo koje se ne uklapa u zahteve takmičenja, dobija se slučaj „pežo 307“, takođe u reliju.

POLESTAR - vpr_melbourne17
U sadašnjoj (TC1) epohi u svetskom turingu, u dobu aerodinamike, važi aksiom: za trke su limuzine bolje od hečbeka. Razlike u brzini, na štetu „zasečene karoserije“, počinju da se ističu u zoni preko 160 km/h, a uzrokuje ih sve veća i veća turbulencija. Ovu manu hečbek donekle nadoknađuje spretnošću na vijugavijim stazama i u krivinama, i to ako mu je međuosovinsko rastojanje kraće nego kod konkurentskog limuzinskog modela.

U svojoj gami Volvo danas ima dva modela koji mogu biti prikladni za WTCC: V40 i S60. Status trkača donedavno je imao C30, a otkad je 2013. prestao da se proizvodi, tu ulogu isključivo nosi S60, akter oba aktuelna zvanična programa kuće.

S60 je prisutan na stazama Australijske V8 serije, a u Skandinavskom šampionatu turing automobila njegova silueta postavljena je na francusku šasiju „solucija-F“ i motor iz Reno-Nisan alijanse. Ta tehnika nema veze s Volvoom, ali je STCC propisi diktiraju, pa auto nosi oznaku S60. Uspesi zvaničnog trkačkog tima kuće, Volvo Polstar rejsinga, u ovom prvenstvu objašnjavaju se najvećim budžetom i mogućnošu ekipe da izradi aerodinamički najefikasniju imitaciju karoserije, koristeći fabrički vazdušni tunel. STCC je takmičenje silueta i nije isključeno da Polstar u tome ne vidi poseban izazov, te da i sam kod nadležnih u upravi lobira za prelazak u kategoriju u kojoj bi se trkao sa pravim „volvoom“.

POLESTAR - VPR_solvalla4Koje bi bile prednosti S60 za WTCC ulogu? On je troprostorna limuzina, širok je toliko da ga je za TC1 specifikacije potrebno minimalno razvući, a što se manje proširuje karbonskim dodacima, auto je upravljiviji i aerodinamički zdraviji. S60 je već ustanovljen kao globalni takmičarski model, marketinški samo treba nastaviti sa izgradnjom takve slike, doduše u novom okruženju. Proizvodi se i u Kini, a ta činjenica može biti od značaja u Svetskom šampionatu turing automobila kakav je danas.

Sistemska „mana“ bilo kog sadašnjeg Volvoovog WTCC programa jeste činjenica da švedski brend ima premijum status, a otkako je BMW van igre, u Svetskom prvenstvu više nema nikoga na toj tržišnoj poziciji. Većina rivala nudi budžetske modele („sitroen“, „ševrolet“, „lada“), samo „sivik“ nije budžetski auto, ali Hondin premijum brend ionako je Akura. U ovom trenutku „honda sivik“ je najskuplji (putnički) auto čiji se TC1 parnjak takmiči u WTCC-u i pitanje je da li se nastupom u Svetskom turing šampionatu, kao jedini premijum brend, Volvo obraća pravoj publici.

Specifičan problem predstavlja starost modela: sadašnja, druga generacija S60 prodaje se od 2010. godine i već je doživela jedan fejslift. Ako Volvo uđe u WTCC u završnici 2015, a prva puna sezona bude 2016, auto će dotle već biti u sedmoj godini života.

Najzad, S60 je upadljivo krupniji od svih aktuelnih TC1 automobila: po svim dimenzijama nadmašuje „kruz“, čak dvadeset centimetara je duži od „C-elizea“, dok mu je međuosovinsko rastojanje nekih desetak centimetara veće nego kod oba ova auta. WTCC sprava mora da bude i spretna, uz to, veličina znači i težinu i dodatni posao da se S60 olakša, samim tim manji je manevarski prostor s balastom.

2013_volvo_v40_by_heico_sportivDrugi potencijalni WTCC učesnik u aktuelnoj Volvoovoj gami mogao bi biti V40. Dosad se nijednom nije pojavio kao fabrički trkač, ali postoje privatni poduhvati i takmičarske kampanje. Jednu veoma zanimljivu sprovodi nemački tjuner Volvoa Hajko sportiv, koji se bavi „dugoprugaškim“ trkanjem u VLN seriji na stazi Nirburgring Nordšlajfe. Njihov auto je, doduše, dizelaš, jer se Nemci već godinama trude da se istaknu zelenijim, alternativnim i nestandardnim gorivima.

V40 se dimenzijama uklapa u sadašnju WTCC scenu, možda je zato podesniji za pretpostavljeni zadatak. Ovaj premijum kompakt kao hečbek ima „urođenu karoserijsku manu“, uz to, ako je važno, kupci u Kini više vole limuzine.

V40 je i mlađi od S60: predstavljen je početkom, a prodaje se od sredine 2012. Ipak, i njemu sledi  smena generacija, najavljena za 2016. Zanimljiva koincidencija – to je baš ona godina koja se označava kao prva u celosezonskom WTCC programu švedske kuće. Smisao druge generacije biće u izmeni platforme, ne samo u restajlingu.

5. VLN Lauf, Nürburgring-Nordschleife 2013 - Foto: Thomas HinzSadašnji V40 izrađen je na platformi Ford C1 (kao i „ford fokus“ i „volvo С30“), a budućnost donosi raskid sa Fordovim nasleđem. Volvo pokušava da sve svoje modele prebaci na sopstvene platforme, a prvi u nizu treba da bude upravo novi V40. WTCC nastup na toj novoj platformi bio bi doprinos marketinškoj ofanzivi dolazećeg modela, uz mogućnost da se on na pisti nađe pre nego u prodajnim salonima (što očekuje „ladu vestu“).

Šveđani najavljuju i novi sedan S40, pa i model koji će naslediti C30. Svi oni treba da dele tu novu platformu sa V40, ali na njih će se čekati daleko duže i to se ne podudara s najavljenom namerom proizvođača da se priključi Svetskom šampionatu već 2015, pa ni 2016.

Zato bi izbor ipak morao da bude između novog V40 i „starog“ S60, a mi ćemo se na kraju ovog teksta usuditi da pretpostavimo da V40, zbog svega navedenog, ima prednost.

Takmičarski „volvo V40“ dizel čije fotografije ilustruju ovaj tekst izradio je, razvio i za trkanje pripremio Hajko sportiv, a o ovoj zanimljivoj nemačkoj postavi pisaćemo u nekom od narednih članaka.