WTCC 2015: Još dva „kruza“, ukupno 21 auto?

U sezoni 2015. Svetski šampionat turing automobila zatvara svoja vrata za TC2T klasu, a na WTCC trkama moglo bi da startuje dvadesetak TC1 takmičarskih vozila. Po kojoj formuli?

Računica na bazi pretpostavki nije baš egzaktna nauka, ali se bolje u ovom trenutku ne može. U sezoni 2014. startne liste brojale su dvadesetak učesnika: standardnih 16 TC1 automobila poraslo bi na 17 kad god je Ma bio u igri sa četvrtim „sitroenom“ (Moskva, Spa i sve runde u Kini), dok je broj TC2T trkača varirao od tri do šest. Apsolutni godišnji rekord postavljen je u Makauu – do 23 prijavljena automobila stiglo se zahvaljući šestorici vozača u Jokohama trofeju.

Pretpostavlja se da će posledice eliminacije TC2T klase iz šampionata biti kompenzovane novim automobilima koje za iduću godinu treba da izrade Sitroen, Honda i – iznenađujuće! – RML (Ševrolet).

8b11ef88e4f6a925855eaa1316a48Jedino u broju „lada“ nema promena. Model se menja, „grantu“ će odmeniti „vesta“, ali ruska ekipa dogodine ne planira da napravi, niti da za učešće prijavi više od tri auta. Tako barem 2015.

Ostali će reagovati novim primercima aktuelnih takmičarskih naprava. Sve četiri postojeće „honde“ ostaće u igri, a doći će jedna nova, ona koja se pravi za švedski Nika rejsing (zvanično Honda tim Švedska) i voziće je Rikard Rajdel. Japanci se nikako ne izjašnjavaju o mogućem trećem „siviku“ za fabričku ekipu i izgleda da na tom planu još odmeravaju svoje korake.

540_BENNANI bigm_053_MA_QING_HUA
Sitroen je već objavio šta namerava: tri „C-elizea“ u fabričkom timu s nepromenjenom vozačkom postavom, dva automobila za klijentski Sebastijan Leb rejsing, čiji trkači još nisu određeni.

Pravu novinu u ovim spekulacijama predstavlja teza da bi RML mogao da izradi još dva „ševrolet kruza“. I sa šest postojećih automobila, brend sa leptir mašnom je najmasovnije zastupljen u WTCC-u, nova dva automobila – ko god ih vozio – mnogo bi koristila samom prvenstvu, obezbedila bi bogatije startne liste i uvećala kredibilitet i specifičnu težinu takmičenja.

U optimalnom slučaju po šampionat, zbir izgleda ovako: pet „sitroena“, pet „hondi“, tri „lade“ i osam „RML ševroleta“. Ukupno 21 auto u 2015, svi u istoj klasi, četiri TC1 sprave više nego ove godine – to deluje dovoljno za dobru trkačku predstavu.