Voters i “mustang” osvojili subotnju trku Tansvil supersprinta

Posle manje od nedelju dana pauze, Australijsko prvenstvo superautomobila nastavljeno je na uličnoj stazi Rid park u Taunsvilu, gde se ovog vikenda vozi supersprint format, koji podrazumeva jednu subotnju i dve nedeljne trke od po 110 kilometara.

Prvu trku osvojio je Kameron Voters u Tikford Monster enerdži “mustangu”, 2,8 sekunde ispred Antona de Paskvalea u DJR “fordu”, dok je kao treći klasifikovan Čaz Mostert u “holdenu” Vokinšo Andreti junajteda, uz zakašenjenje od 4,5 sekunde za pobednikom.

Kvalifikacije su vožene u tri dela i pretvorile su se u tromeč “mustanga”. U Top 10 baražu najbrži je bio De Paskvale, ispred Votersa i timskog kolege Vila Dejvisona. Iza njih su se poređali voači “holdena” u poretku Džejmi Vinkap – Mostert – Šejn van Gisbergen.

Posle starta s pol-pozicije, De Paskvale je vodio tokom prve faze trke i držao Votersa na odstojanju od jedne sekunde. Voters je na jedinu obaveznu zamenu guma otišao u 16. krugu, a De Paskvale je to učinio krug kasnije, što je i presudilo, jer na hladnim gumama nije mogao da zadrži dotadašnje vođstvo.

Voters je 22 preostala kruga proveo na prvom mestu i upisao svoj drugi ovogodišnji trijumf u Superautomobilima, četvrti u karijeri u kategoriji i ukupno 76 za Tikford rejsing. Osim 100 bodova za pobedu, osvojio je i 5 bonus poena za najbrži izvezeni krug, što ga je u zbiru popelo na četvrto mesto u generalnom.

Na cilj je drugi stigao Vinkap u Tripl ejt “komodoru”, ali je po završetku sprinta kažnjen dodatkom 15 sekundi zbog prekoračenja brzine u pitlejnu. Zato je u konačnom poretku rangiran kao peti, iza “forda” Tima Slejda, a ispred sestrinskog “holdena” Šejna van Gisbergena, koji je takođe zaradio 15 kaznenih sekundi zbog kontakta sa Erebus “holdenom” Brodija Kosteckog.

Voters je rekao: “Presrećan sam što sam pobedio. Prošle nedelje nam je ovde zaista bilo teško, tim je tokom ove sedmice obavio apsolutno neverovatan posao i spremio mi je auto sposoban da bude na vrhu, čuva gume i pobeđuje. “Ford” je bio potpuno drugačiji nego prošle nedelje, inženjeri Tikforda zaslužuju ogromno priznanje. Zaista su dobro promislili i utvrdili su šta smo radili dobro, a šta loše i pronašli su rešenje. Takav auto je uticao na mnoge stvari s kojima sam se mučio prošlog vikenda.”

De Paskvale je prokomentarisao svoje subotnje drugo mesto: “Dobar je svaki dan kada osvojite trofej, a mi smo osvojili pol-poziciju i pehar, dakle to je bio dobar dan. Imali smo potencijal da pobedimo, pa ćemo morati da pogledamo zašto i kako nismo, šta treba da uradimo bolje i da pokušamo da prođemo bolje u nedelju.”

Džejms Kortni je dovezao drugi Tikford “mustang” do osmog mesta, a Dejvison je imao potencijal za top 6 plasman, ali je završio jedanaesti. DJR mehaničari tokom pitstopa nisu uspeli da skinu točak sa njegovog zadnjeg levog točka, ranije udarenog u incidentu sa Van Gisbergenom. Zato je Dejvison morao da završi trku na istom paru zadnjih guma, što ga je značajno hendikepiralo.

Nedeljni program Taunsvil supersprinta sastoji se od dve odvojene ture kvalifikacija i dve trke tokom kojih je obavezna zamena najmanje dve gume. Timovi za celu subotu i nedelju imaju po pet kompleta mekih pneumatika za svaki automobil. Runda donosi maksimalno 315 bodova (po 100 za pobedu u trci, po 5 za najbrži krug)..

Uoči preostalih trka na Rid parku, lider šampionata je i dalje Van Gisbergen sa 1729 poena, slede Vinkap sa 1490, Mostert sa 1364 i Voters sa 1361.