Vozači Honde imaju bogato iskustvo na Spa

WTCC karavan uskoro će napustiti Evropu i krenuti put Južne Amerike, ali će vozači najpre morati da svoje kvalitete pokažu na poslednjoj trci na Starom kontinetu, na stazi Spa Frankoršamp.

Kastrol Honda tim u svojim redovima ima trkača koji će u ovoj prilici moći da iskoristi sve svoje ogromno iskustvo. Od prvog nastupa Gabrijelea Tarkvinija na autodromu u Ardenima prošlo je 29 godina, a ovog vikenda na Frankoršampu će nastupiti 20. put u karijeri. Italijan je 1985. prvi put upoznao čari belgijskog autodroma: tada je imao samo 23 godine, takmičio se u Formuli 3000 i kroz cilj je prošao četvrti.

“Kada sam izvezao svoje prve krugove na Spa, odmah sam se osećao kao kod kuće. Možda je malo čudno, ali imao sam baš jak osećaj već viđenog,” seća se Gabrijele. “Čak ni na nekim italijanskim stazama nisam imao takav osećaj, a to bi trebalo da su moje domaće trke. U 2007. Spa je doživeo određene promene, preprojektovana je šikana Autobuska stanica, ali je veći deo konfiguracije ostao netaknut. Ipak, moja poslednja trka ovde bila je 2005. godine i, uzimajući u obzir koliko su se automobili otad promenili, moraćemo da sačekamo prve krugove na testu kako bih ponovo osetio da sam ‘na svom’.”

Tarqinini_a SPA-Tarquini_NS8B0951Tokom godina Tarkvini je svoje iskustvo na ovoj stazi obogatio u Formuli 1 i brojnim učešćima na čuvenoj trci 24 časa Spa. Sve do današnjeg dana, 52-godišnji Italijan drži kvalifikacioni rekord kruga na ovom takmičenju, u kategoriji turing automobila. Gabrijele ga je postavio 1997. godine za volanom “honde akord”.

“Veoma se živo sećam toga. Večernja kvalifikaciona sesija samo što se nije završila, nije bilo gužve na stazi, temperatura je bila savršena i odlučio sam se za još jedan pokušaj,” objašnjava fabrički vozač Honde. “Napao sam najbolje vreme, izvezao krug od 2:29,867  i postavio svoju “hondu” na pol poziciju. Svedoci su mi kasnije rekli da je prolazak “honde” kroz krivinu O ruž bio impresivan prizor.”

Gabrijele je 2005. učestvovao na prvoj i dosad jedinoj WTCC rundi na Spa Frankoršampu. Vozeći “alfu 156” završio je kao četvrtoplasirani u trci 1.

Njegov timski kolega Tijago Monteiro takođe nije stranac na ovom mestu. Portugalac je svoje iskustvo na Frankoršampu sticao u Francuskoj F3, i, poput Tarkvinija u Formuli 3000 i u Formuli 1.
229088 229042
Samo je vozač Protima, Mehdi Benani, uspeo da se upozna sa sadašnjom konfiguracijom staze, na kojoj se 2009. godine takmičio u trci od 1000 kilometara. “Otad se veoma rado vraćam u Belgiju,” kazao je Marokanac. “Spa Frankoršamp je brza staza sa brzim krivinama i brojnim promenama pravaca. Treba vam dobra šasija i velika maksimalna brzina. Posle rezultata u Moskvi i napretka koji smo načinili, uveren sam da će “sivik” ovde biti još bliži konkurenciji i da ćemo se opet boriti za podijum.”

Od svih pilota Honde, jedino je Mađar Norbert Mihelis debitant na Frankoršampu.