Lada se nada kiši u Belgiji

Lada sport Lukoil nema velike ambicije za predstojeći trkački vikend u Belgiji na Spa Frankoršampu, kao poslednjoj stazi koja će biti vožena u Evrope i posle koje sledi duža pauza u šampionatu.

Čuvena staza ugostila je WTCC samo 2005, a smatra se jednom od najizazovnijih na svetu. Smeštena je u šumi Ardena, u provinciji Lijež i poznata je po krivinama O ruž (superbrza i strma levo-desno-levo kombinacija), Puon (dvostruki levi zavoj) i Blašimon, kojise prolazi punim gasom.

Ladini vozači Džejms Tompson i Rob Haf imali su prilike da u Svetskom šampionatu turing automobila voze na Frankoršampu 2005. godine. WTCC program održan je istog vikenda kada i poznata 24-časovna trka u Spa. Trku 1 obeležila je intenzivna borba za pobedu šestorice vozača do samog kraja, a Tomo je za volanom “alfe” na brzoj belgijskoj pisti završio kao šestoplasirani.

SPA-Thompson_NS8B0921“Kao i svaki trkač na planeti, ja volim Spa-Frankoršamp,” rekao je Tompson. “Sviđa mi se tok staze, kako se napadaju brze krivine pri velikoj brzini, mogućnost da se uđe u dobar ritam, kao i to što kvalitet vozača ovde čini veću razliku nego na bilo kojoj drugoj užoj i tehnički prohtevnijoj stazi, gde uglavnom zavisite od osobina vašeg automobila.”

“Uživam u prilici da ponovo vozim u Belgiji, ali realnost je da će ovo biti veoma težak vikend za Ladu, zbog dužine kruga i brzina koje se na pisti postižu. Naravno jedna od bitnih promenljivih su i nepredvidivi vremenski uslovi. Kiša često pada i ne možete se oslanjati na vremensku prognozu – šta god da mislite da će se dogoditi, obično se ne dogodi. Kiša može da pada na jednom delu staze, a na drugom može da bude potpuno suvo, ali “granta” TC1 se pokazala kao veoma konkurentna u promenljivim uslovima, kada je potrebno snažno mehaničko prianjanje,” objasnio je Tompson.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014 AUTO - WTCC RUSSIA 2014 AUTO - WTCC RUSSIA 2014
“Za nastup na Spa imam relativno skromne ambicije, pošto je staza duga i brza, i teško da će pogodovati “granti”. Oreka nam je obezbedila veoma moćne motore, ali naš aerodinamički paket stvara veliki otpor vazduha i to će nam smetati na dugim pravcima i u brojnim brzim krivinama. Molimo se da padne kiša, a vreme je uvek nepredvidivo u šumama Ardena. “Granta” se pokazala sposobnom u komplikovanim uslovima, pa ćemo imati dobri priliku za solidan finiš u poenima ako se nebo otvori,”
kazao je bivši svetski šampion Rob Haf, poznat po tome da se odlično snalazi u vožnji po kiši.

Mladi Rus Mihail Kozlovski, prvi put će nastupiti na čuvenoj pisti. Iako temeljan u pripremama, on će morati da se osloni na bogato iskustvo starijih timskih kolega, da se prilagodi stazi i da se nada da može da prati njihov tempo.

“Spa Frankoršamp je veoma komplikovana staza i nikada ranije nisam vozio na njoj, ali sam se potrudio da je naučim na simulatoru i putem različitih video snimaka. Nadam se da ću se brzo prilagoditi i po vremenu kruga biti blizu svojih timskih kolega. Oni imaju ogromno iskustvo i njihovo znanje pomoći će timu. Spa je nesumnjivo legendarna staza, najduža je od svih u kalendaru i ima komplikovanu konfiguraciju, posebno zbog krivina kakva je O ruž,” izjavio je Kozlovski pred trku u Belgiji.