Vraća li se Volvo (najzad) u WTCC?

Većina aktera Svetskog šampionata turing automobila, bilo da su u pitanju proizvođači, promoteri, timovi ili vozači, saglasna je u sledećem: prvenstvu nedostaju novi konstruktori i fabričke ekipe.

Ovaj stav je francuskom portalu lepoint.fr izneo Olivije Panis, predviđajući šta bi se dogodilo ako bi se broj proizvođača povećao sa sadašnja četiri (taj broj stoji ako se računa i Ševrolet): „To bi trebalo da natera danas aktivne konstruktore poput Sitroena da pristupe pravim razvojnim programima i dalo bi im istinsku motivaciju da se bore za pobedu.“

vpr_stcc_skovde51Glasine govore da će to vreme doći, i to uskoro. U Marakešu je WTCC direktor Fransoa Ribeiro nagovestio mogući ulazak još jednog proizvođača u šampionat 2016. godine. U tom smislu, u padoku se redovno pominje Volvo, a priče su na Nirburgringu dobile dodatni zamah.

U opticaju je tvrdnja da su zvaničnici švedske kuće već održavali sastanke sa svojim kolegama i potencijalnim suparnicima u trenutno aktivnim ekipama, kao i teza da prvi testovi novog tima i automobila treba da se dogode već u junu! Francuski portal tvrdi da su navedene informacije potvrđene iz više različitih izvora, ali nikada i formalno, od WTCC organizatora.

vpr_winton_11Švedska marka se trenutno trka u Australijskom V8 šampionatu, a njen oficijelni fabrički tim Volvo Polstar rejsing nastupa i u Skandinavskom prvenstvu. Izvorno, ni jedan ni drugi auto nisu pravi „volvoi“. S60 za Australiju izrađen je prema specifikacijama serije, koje propisuje organizator, a paneli karoserije skrojeni su tako da imitiraju serijski model. „Volvo“ u Skandinaviji ima mehaniku „solucije F“ i samo siluetu pravog S60.