Vreme za nagrade: Najuspešniji ETCC vozači primili pehare u Parizu

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Osvajači Evropskog kupa turing automobila 2016. primili su svoje godišnje trofeje na ceremoniji održanoj na obalama Sene, ispod Ajfelovog tornja u Parizu.

U najjačoj, S2000 klasi, pobednik je Švajcarac Kris Rihard, koji je do naslova došao u svojoj debitantskoj ETCC sezoni. Vozač “honde sivik TCR” završio je godinu sa 5 pobeda, uz jednu pol-poziciju i jedan najbrž krug.

“Jako sam srećan što sam ETCC osvojio u prvom pokušaju. Kad se osvrnem unazad, dve trke su mi značile nešto posebno. Prva je bila u Le Kasteleu. Tu nisam prošao dobro, tu su me okrenuli, a najbrži krug sam izvezao sa poremećenom zadnjom osovinom i to mi je bila jedna od najboljih trka. Druga je bila pobeda na Nirburgringu. To je najbolja trkačka pista na planeti i, naravno, jedna od najboljih trka. Nadam se da iduće godine mogu da nastavim u turing automobilima, takođe se nadam da će to biti s Hondom, ali ne znam šta će se dalje dešavati”, kazao je 22-godišnji pilot iz Berna.

during the prize giving ETCC Eurosport Events 2016 on December 3 at Paris , France - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Photo Jean Michel Le Meur / DPPI


Osvajač S1600 klase 21-godišnji Niklas Makšin po drugi put je stekao najvredniji ETCC pehar. Ponovo u “ford fijesti” i ponovo nedostižan konkurentima, Nemac je drugi uzastopni naslov izborio uz 8 osvojenih trka, 3 pol-pozicije i 6 izvezenih najbržih krugova.

“Ponovo sam osvojio titulu, zbog toga sam ponosan i srećan. Zahvaljujem ekipi na dobrom poslu tokom cele sezone, kao i 2016, kada sam prvi put osvojio naslov. Osvojio sam mnogo trka i vodio zanimljive bitke. Već gledam u budućnost: nadam se da ću dogodine voziti u Super 2000 klasi, nadam se protiv Petra Fulina i Krisa Riharda. Tome se stvarno nadam i izgledi su dobri”, poručio je vozač iz Hanovera.

Srebro u S2000 klasi pripalo je Čehu Petru Fulinu, drugu godinu zaredom, a bronza 2016. vlasništvo je Mađara Norberta Nađa. Drugi, odnosno treći u S16000 poretku bili su Nemci Andreas Rinke i Kevin Hilgenhefel, a nemačkom auto-sportskom savezu DMSB, pripala je nagrada za trijumf u ETCC Kupu nacija.

Evropski kup turing automobila 2017. startovaće krajem aprila u Monci, tokom godine posetiće Hungaroring, Nirburgring Nordšlajfe, Vila Real, Zolder i, po prvi put u svojoj istoriji, češki autodrom Most, na kojem se od 6-8 oktobra sezona završava.