WTCC direktor želi još brzih Argentinaca u šampionatu?

Argentinski mediji pišu da Fransoa Ribeiro, direktor Svetskog šampionata turing automobila, želi da u WTCC-u 2016. vidi brzog Argentinca Matijasa Rosija i da mu je ponudio test vožnju. Ribeiro navodno pažljivo prati i rezultate još dvojice čuvenih i uspešnih argentinskih pilota, Agustina Kanapina i Nestora Đirolamija.

Senzacionalni nastupi Pečita Lopesa u 2014. i titula prvaka  osvojena u debitantskoj sezoni skrenuli su pažnju na moćnu i superkvalitetnu argentinsku turing scenu. Brojne evropske vozačke zvezde već su je upoznale iz prve ruke, kao učesnici endurans postava u tamošnjem tehnički najprestižnijem šampionatu TC2000/STC2000. Jedan od njih, Alan Menu svojevremeno je ocenio da bi petorica najboljih trkača iz te serije briljirala u svakoj turing kategoriji na svetu.

girolami-il-nuovo-campione-del-stc-2000-peugeot-vince-i-tre-campionati-disputati-54817947b9e8f 0067-1„Lopes-efekat“ otvorio je oči i ljudima koji u svetskom turingu donose bitne odluke, a Pečitovi rezultati stvorili su prostor i za druge argentinske trkače i učinili ih traženim.

Tako je još u leto 2014. nagoveštena mogućnost da Agustin Kanapino gostuje za volanom „honde“ na WTCC rundi na pisti Terme Rio Ondo, ali se to nije dogodilo. Ovogodišnji WTCC nastup u Argentini razgoreo je nove spekulacije i sada je u opticaju teza da je u Svetskom šampionatu 2016. željen Matijas Rosi, najljući Lopesov rival u vreme dok su bili suparnici na domaćem terenu.

DSC_0215_01Priča nije bez osnova. Matijas ’Raketa’ Rosi, aktuelni šampion Turismo karetera i najjače (C3) klase Turismo nasional serije, sastao se sa direktorom WTCC-a proteklog vikenda na Termama. Prilika praktično idealna, jer su u okviru takmičarskog programa Svetskog šampionata vožene i trke prvenstva Turismo nasional, jednog od onih u kojima Rosi ove godine brani titulu.

Argentinski automobilista opisao je susret sa Ribeirom: „Kazao mi je da želi da izvezem test i da će dogodine WTCC imati dva nova proizvođača, čija imena iz razloga poverljivosti nije mogao da mi otkrije. Iznenadilo me je njegovo poznavanje argentinskog sportskog automobilizma, koji smatra jednim od tri najbolja na svetu. Takođe u detalje poznaje i ostale vozače.“

Pretpostavka je da se poslednja rečenica odnosi na Ribeirovo obnovljeno interesovanje za Kanapina, ali i Nestora Đirolamija.

Da sve deluje još ubedljivije, Matijas Rosi je pred očima celog WTCC padoka na Termama osvojio trku C3 klase argentinskog Turismo nasional šampionata. Učinio je to za volanom „sitroena C4“, pa je minulog vikenda francuski proizvođač zapravo slavio tri, a ne dva puta.

5_13 4485-545-dsc-3284Ne bi bio prvi put da WTCC čelnici posreduju između zainteresovanih timova i vozača kako bi pomogli u ostvarenju angažmana od interesa za šampionat.

Rosi ipak vrlo odmereno i racionalno analizira mogućnost izlaska na međunarodnu scenu. „Ja imam skoro 31 godinu i sigurnost mi je veoma važna. U ovom trenutku ne znam da li da ostavim sve što imam u Argentini da bih otišao da se trkam van zemlje.“ U igri je očigledno i ekonomski momenat – Matijas treba da je jedan od najbolje plaćenih trkača u zemlji i svestan te činjenice, nije siguran da li će mu se rizik isplatiti.

Junak ove priče vozi „tojotu korolu“ u Super TC2000 seriji, „sitroen C4“ u Turismo nasional šampionatu i „ševrolet“ u Turismo karetera. O Rosiju smo na ovom sajtu već pisali, ali ko su ostala dvojica? Nestor Đirolami (na fotografiji dole levo) aktuelni je šampion STC2000, u kojem nastupa za Pežo. Njegov timski kolega Agustin Kanapino (dole desno) ima bogatu takmičarsku biografiju i osvajač je osam nacionalnih titula.

2Q3A8253__1_ 2Q3A8259Argentinski novinari s dozom gordosti pišu kako WTCC „flertuje“ s Rosijem, ponoseći se time što su njihovi talenti i nacionalni šampioni traženi na svetskoj sceni. S druge strane, prisutan je i trag zabrinutosti za slučaj da im ta pozornica odvuče najveće trkačke zvezde.