WTCC dogodine ide na Nirburgring – Nordšlajfe?

Nemački Motorsport-Total tvrdi da bi runda Svetskog šampionata turing automobila „uskoro“, možda već u sezoni 2015, trebalo da bude organizovana na stazi Nirburgring Nordšlajfe.

Zamisao nije nova: još pre tri-četiri godine o njoj je govorio tadašnji direktor prvenstva, Marčelo Loti, a sadašnje rukovodstvo izgleda nije odustalo od ideje. Za senzacionalni odlazak na „zeleni pakao“ mogla bi se dogoditi promena standardnog WTCC formata trka, pa bi, umesto dve vožnje od po 60 kilometara, bila održana samo jedna trka, ali s povećanom distancom.

Poslednja F1 trka na legendarnoj stazi vožena je 1976. i Nikija Laudu je umalo koštala glave. Od trke Svetskog prvenstva sportskih automobila 1983. godine, na njoj nije bilo takmičenja pod patronatom FIA. „Stari“ DTM je kao nacionalna serija vozio svoje trke na Nordšlajfe konfiguraciji od 1988. do 1993.
n24_2013_mme_3750 nordschleife-7a
S logističkog stanovišta, organizacija takve trke bila bi najveći dosadašnji izazov za WTCC, jer kompletnu stazu u Ajfelima treba pokriti TV kamerama. Zato bi Svetski šampionat turing automobila na Nirburgring otišao u vreme kada se tamo vozi tradicionalna 24-časovna trka, što automatski znači prisustvo oko četvrt miliona gledalaca.

A kakav bi to tek bio izazov za vozače! Znameniti Nordšlajfe dugačak je 20,832 kilometra, ima 73 krivine, odlikuju ga maksimalni uspon od 17% i maksimalni spust od 11%, a visinska razlika od najviše do najniže tačke iznosi oko 300 metara.