Pečito Lopes je već pobeđivao na Frankoršampu

Sitroen u Belgiju dolazi kao prvoplasirani u konkurenciji proizvođača, a njegovi piloti osvojili su 10 od 11 dosad izvezenih trka i u trostrukom su vođstvu u vozačkom poretku.

Centralno mesto na sceni zauzima Hose Marija Lopes, lider šampionata od bukvalno prvih izvezenih kvalifikacija. Osvojio je četiri WTCC trke u 2014, ali je u Rusiji prvi put ubeležio „nulu“ na tabeli, jer se njegov auto nije pomerio sa startnog mesta u trci 2.
JML_young (1) JML_young (2)Pečitu je Spa dobro poznat iz dana kada se trkao u evropskim kategorijama jednoseda, u Formula Reno V6 evrokupu (preteča današnje Formule Reno 3.5), u Formuli 3000 i u GP2 seriji. Prvu od pomenutih kategorija Lopes je osvojio 2003. godine, a među pet pobeda koje su ga odvele ka tituli spada i ona na Frankoršampu. Otud se vozač „C-elizea“ #37 može pohvaliti time da je, za razliku od svojih kolega, na stazi u Ardenima već jednom trijumfovao, makar to i ne bilo za volanom turing automobila.

Ivan Miler je drugi u generalnom i za Argentincem zaostaje 41 poen. Četvorostruki prvak sveta ove godine je pobeđivao tri puta, ali su ga u krupan zaostatak bacile dve trke koje nije završio (Marakeš 2, Salcburgring 2), te deseto mesto na Slovakija ringu.

Prinuđen da pomno studira i sopstveni i Pečitov bodovni saldo, Miler se utešio činjenicom da su i on i Lopes u Moskvi osvojili po 30 poena, što će reći da prednost arhirivala u Rusiji nije porasla. Međutim, to u nastavku sezone neće biti dovoljno, Alzašanin će morati da počne da smanjuje zaostatak da bi u konačnom ishodu prevladao, a za to mu treba prosečno 4 poena više od Hosea Marije u svakoj od preostalih trka. 154_MULLER wtcc20140607025Ovakve kalkulacije Mileru nisu strane, a poslednji put je bio prinuđen da ih primeni 2011, kada je u prvenstvu bio progonitelj i kada mu je meta bio tadašnji timski kolega Rob Haf. Taj lov Mileru je uspeo…

Za eventualni ovogodišnji preokret biće potrebna i velika količina sreće i aktuelni šampion toga je potpuno svestan. „Razlika od preko 40 poena na polusezoni jeste velika i skoro je nemoguće nadoknaditi je. Ipak, ako je on (Pečito) uspeo da izgradi tu prednost u prvoj polovini sezone, ja bih mogao da učinim isto u drugoj. Performanse su tu, ali sreća nije bila na mojoj strani, ili možda ja nisam uspeo da je privučem na svoju stranu. Sada bih to zaista morao da uradim,“ najavio je Miler.

262_LOEB wtcc20140606007Trećeplasirani u generalnom, Sebastijan Leb ima 48 poena manje od Argentinca. Ni njega ne treba smatrati izbačenim iz igre, a u prilog mu ide zadivljujuća stalnost u rezultatima, vrlina koju je prikazivao i dok je gospodario svetskim relijem. Naime, Seb je jedini WTCC vozač koji je apsolutno sve ovogodišnje trke završavao u prvih 10 i svaki put osvajao bodove.

Pošto je Ma Ćinghua na debi nastupu priredio senzaciju osvojivši moskovsku trku 2, rivalima francuske ekipe nimalo se neće dopasti činjenica da će i u Belgiji na stazu izaći četiri „C-elizea“, jer je Kinez prijavljen i za ovu WTCC rundu.