WTCC: Težine u Belgiji neizmenjene

Trke na Moskovskom autodromu i tamo postizana vremena krugova nisu ništa izmenili u kompenzacionim težinama kojima će automobili biti opterećeni u Belgiji, na sedmoj rundi prvenstva.

U proračun koji definiše hendikep za Spa Frankoršamp ušli su najbrži trening i trkački krugovi sa Slovakija ringa, Salcburgringa i Moskve. Zaključak je nepromenjen: referentni model je i dalje „C-elize“, kome ostaje maksimalan mogući balast od 60 kilograma.

Ni „honda sivik“ ni „RML kruz“ nisu dalje smanjili svoj vremenski zaostatak za „sitroenom“ – kao i pre Moskve, on iznosi uprosečenih 7 desetinki po krugu. Zato će svi vozači ovih modela imati težinski hendikep od po 20 kilograma.

Jedino je kod „grante“ zabeleženo nešto novo, ali zaista minimalno drugačije. Računica kaže da je „lada“ od „C-elizea“ sada sporija za 2,2 sekunde po krugu, a prethodna razlika iznosila je 2,3 sekunde. Stoga će automobili iz Toljatija i na predstojećoj rundi šampionata startovati bez ikakvog balasta, samim tim, teoretski 60 kilograma lakši od „sitroena“.

kompenzacione težine za WTCC rundu u Belgiji

model razlika u vremenu kruga balast ukupna minimalna težina
citroen C-elize WTCC 0,0 + 60 kg 1.160 kg
honda sivik WTCC 0,7 s + 20 kg 1.120 kg
ševrolet RML kruz TC1 0,7 s + 20 kg 1.120 kg
lada granta 1.6T 2,2 s 0 1.100 kg