WTCC dogodine polazi iz Argentine?

Argentinska runda Svetskog prvenstva turing automobila, osma u ovogodišnjem šampionatu, predstavljena je na pres konferenciji u Buenos Airesu, u prisustvu zvaničnika argentinske vlade i preko stotinu predstavnika medija.

Prezentacija je protekla u znaku podsećanja na činjenicu da se na stazi Terme Rio Ondo voze WTCC i MotoGP trke, a da kroz provinciju Santjago del Estero prolazi itinerer Dakar relija, što znači da je ovaj deo Argentine domaćin tri najvažnija međunarodna auto-moto sportska događaja u toj zemlji.
04.08.2013- Race 1, Start grid Ambience_Arg_160
Za sezonu 2014. infrastruktura autodroma značajno je unapređena kako bi odgovarala najvišim internacionalnim standardima. Provincija Santiago del Estero uložila je mnogo novca kako bi Terme Rio Ondo načinila „najboljom trkačkom pistom u Južnoj Americi“.

Argentina je u groznici izazvanoj postignućima svoje fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Brazilu, ali u ovoj zemlji i automobilizam uživa ogromnu popularnost, a turing trke pogotovu. Argentinski auto-klub, Ministarstvo sporta i lokalni promoter oduševljeni su izvrsnim rezultatima Pečita Lopesa na svetskoj sceni i trkača Sitroena već sada smatraju ambasadorom zemlje ne manje značajnim od nacionalnog fudbalskog tima.
Lopez_Race2_Arg_24 Lopez_Race2_Arg_96
„Ne znam hoće li Argentina osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu, ali je sigurno da će Argentinac stići na Terme Rio Ondo kao lider Svetskog prvenstva turing automobila, rekao je Fransoa Ribeiro, generalni direktor WTCC-a. „Poslednji Argentinac koji je osvojio FIA svetsku titulu bio je niko drugi do Huan Manuel Fanđo, to je bilo 1957, dakle pre 57 godina. Put do Makaua je još dug, ali je WTCC potencijalno jedini FIA svetski šampionat koji ove godine može da ima neevropskog šampiona, zato verujem da će trkama idućeg meseca prisustvovati veliki broj navijača.“

„Bez obzira na konačni rezultat, već i ovo što je Hose Marija dosad postigao dokazuje izuzetan kvalitet turing trka u Argentini, njihova popularnost u ovoj zemlji ne može se uporediti ni sa jednim drugim takmičenjem. Ne pada mi na pamet nijedna druga zemlja u kojoj se turing trke prate sa takvim razumevanjem. Budemo li imali mogućnost da otvorimo sezonu 2015. u Argentini, a da se ne „sudarimo“ sa MotoGP šampionatom, to će biti savršen način da nagradimo napore i podršku koju nam daju država Argentina i  lokalni promoter,“ najavio je Ribeiro.