WTCC potkresao krila

Aktuelna, TC1 generacija WTCC automobila stupila je na scenu u sezoni 2014. Osim u slučaju Lade, koja je za 2015. izradila potpuno novi model, na vozilima za ovu godinu nema radikalnih izmena. Radilo se na optimizaciji različitih pozicija, a intervencije na aerodinamici najčešće su takve da se golim okom zapažaju tek ako se na njih direktno ukaže.

Ipak, na kolektivnom testu u Barseloni primećen je deo značajno različit u odnosu na prošlogodišnji – zadnje krilo. Na Lebovom „C-elizeu“ i svim „hondama sivik“ bočni završni paneli dosta su se razlikovali od dosadašnjih.

_ML26301 _ML26519Vertikalni elementi zadnjih krila u 2014. imali su veće dimenzije i upadljiv kvadratni oblik. U novoj interpretaciji, oni deluju finije i aerodinamički delikatnije obrađeni, a površina im je smanjena: kod „sitroena“ bar na polovinu pređašnje, kod „sivika“ je razlika između verzije za 2014. i 2015. još drastičnija.

Promenu je omogućio tehnički pravilnik, tokom zime ažuriran baš u vezi sa pomenutom pozicijom. O detaljima izmene te regulative u međusezoni uopšte nije govoreno. Poluzvanično, treba da je reč samo o „optičkoj optimizaciji automobila“, ne i o pokušaju da se ulovi još nešto performansi – bar je tako predstavnik FIA kazao novinaru Motorsport totala. Opet, intervencije samo radi estetike, bez ikakve praktične prednosti u vremenu kruga, danas zvuče kao suvišan posao.

2015_wtcc_test_days_catalunya_0374 2014_wtcc_hungaroring_ 0452Na automobilima su tokom probnih vožnji, a to važi i za Katalunju, viđane i stare i nove verzije zadnjeg krila. Tako su, na primer, Benani i Kamposovi „ševroleti“ imali prvu, Leb drugu, a i Borkovićeva „honda“ je na privatnom testu u Italiji nosila prošlogodišnju varijantu. Objašnjenje je jednostavno: u test fazi nisu svi automobili dobili delove novije izrade, ali bi u Argentini svi trkači trebalo da imaju savremeniju interpretaciju zadnjeg spojlera.