WTCC trening 1: Tarkvini ispred Ekbloma i Mihelisa

TARQUINI Gabriele (ita) Lada Vesta team Lada Sport Rosneft portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Paul Ricard, Le Castellet, France from April 1 to 3 - Photo Vincent Curutchet / DPPI.

Ladin as Gabrijele Tarkvini bio je najbrži na prepodnevnom subotnjem WTCC treningu na Hungaroringu.

Veteran iz Đulijanove izvezao je krug od 1:47,910 i imao je to zadovoljstvo da je na novom asfaltu piste u Mođorodu prvi i zasad jedini probio granicu od dosad neuhvatljivih minut i 48 sekundi.

Drugu poziciju zauzeo je stariji vozač Polstar Cijan rejsinga, Fredrik Ekblom (+0.108), a treću favorit domaće publike Norbert Mihelis (+0.253). Tokom dužeg dela 30-minutne sesije Mađar je bio na čelu poretka, ali su ga “lada” i “volvo” nadmašili u finišu.

U prvih 10 našli su se svi trkači fabričke Honde (Monteiro četvrti, Haf sedmi), te oba pilota fabričkog Sitroena (Miler šesti, Lopes deveti). Uzevši u obzir plasmane najbržih “C-elizea”, reklo bi se da Sitroen u ovoj fazi vikenda još skriva karte i simulira trkačke distance, a ne juri kvalifikacioni tempo.

Peto vreme vlasništvo je Nikija Katsburga, koji je Ladi obezbedio i drugi auto u top 5. Sličnu stvar je za Volvo izveo Ted Bjerk, koji je zaključio spisak prve desetorice.

160331 Wtcc deltävling 1, Paul Ricard Frankrike. Volvo Polestar, Cyan Racing.

Najbolje rangirani privatnik bio je Tom Koronel u “ševiju”, sa osmim rezultatom.

U donjem domu poretka našli su se svi “sitroeni” Sebastijan Leb rejsinga – Benani jedanaesti, Čilton dvanaesti, Demustije petnaesti. Valente je u “vesti” imao tek 13. vreme i najslabije je plasirani pilot fabričke ekipe. Minih je svoj “kruz” dovezao do 15. pozicije, a najsporiji, sedamnaesti, bio je Ferenc Fica u privatnoj “hondi” Zenge motorsporta.

Tokom sesije izrečena su brojna upozorenja zbog nepoštovanja granica staze. Brzi krugovi su brisani Hafu, Bjerku i Valenteu, crno-bela zastava upozorenja pokazana je Katsburgu i Monteiru, a prekršaji su se najčešće dešavali na brzim krivinama 4 i 11.