Za Hondu voze Monteiro i Mihelis, umesto Hafa dolazi Mičigami!

Fabrički WTCC tim Kastrol Honda objavio je sastav svoje tročlane vozačke postave za Svetski turing šampionat 2017, a imena pilota potvrdila su sve glasine koje su kolale poslednjih meseci. Boje japanskog proizvođača braniće Tijago Monteiro, Norbert Mihelis i, prvi put u celosezonskom angažmanu, Rio Mičigami.

Dok su Mađar i Portugalac već poznate veličine u WTCC-u i činili su dve trećine prošlogodišnje postave Honde, Mičigami postaje prvi Japanac kome sleduje kompletna godina u svetskom turingu, pa još u fabričkom timu. On je debitovao za volanom “honde sivik” TC1 specifikacije kada je serija 2016. gostovala na Tvin ring Motegiju.

“Zadovoljni smo što 2017. možemo da kao partnera Tijagu Monteiru i Norbertu Mihelilsu, dvojici vozača koji spadaju među najbolje na svetskoj turing sceni – pridodamo i Rija Mičigamija”, izjavio je Masaši Jamamoto, generalni direktor sportskog odeljenja Honde.

“Riju želimo dobrodošlicu kao prvom japanskom vozaču koji će izvesti kompletnu sezonu u FIA Svetskom turing prvenstvu. On za sobom ima dugu i uspešnu karijeru u Japanu i ubeđeni smo da će ovu priliku iskoristiti na najbolji mogući način. S moćnom vozačkom postavom i “sivikom” koji je preko zime učinjen još konkurentnijim, naš cilj je da ove godine osvojimo i vozačku i timsku titulu. Najzad, želeo bih da zahvalim Robu Hafu na ogromnom doprinosu našem WTCC programu 2016. i da mu poželim sve najbolje u budućnosti.”

Honda je 2013. već osvojila proizvođačku WTCC krunu, kada joj je jedini konkurent bila tada preslaba Lada. U 2017. italo-japanska kombinacija boriće se za konstruktorski naslov sa Volvoom, a Šveđani još nisu objavili kojoj će trojici trkača ukazati poverenje.

Podsetimo da se za proizvođački plasman računaju dva najbolja trkačka i kvalifikaciona rezultata svakog pilota, ali se za kategoriju boduje i MAC 3 (timski sprint) u kojem ove godine Volvo sme da učestvuje, budući da će imati tri automobila.

Predsezonski test program Kastrol Honde započet je u decembru, a biće nastavljen krajem januara na pisti Motorland Aragon, kada će vozačke dužnosti podeliti sva tri pilota.

 Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Honda je prošle godine izvezla svoju najuspešniju WTCC sezonu – nije doduše osvojila nijednu titulu, ali se u opštoj slici pokazala kao najkonkurentnija dosad. Njeni vozači osvojili su četiri trke, u MAC3 su zabeležena šest trijumfa, dok je Monteiro završio kao treći u generalnom, što mu je rezultat karijere u svetskom turingu. U dosadašnjem bilansu, Honda ima 14 WTCC pobeda i očekuje da će se taj broj ove godine uvećati.

“Honda je još pre nekoliko meseci potvrdila ostanak u WTCC, ali smo sačekali da potvrde vozačku postavu. Oduševljeni smo činjenicom da će Tijago i Norbi ponovo biti deo tima i da će se bez sumnje boriti za titulu”, rekao je Fransoa Ribeiro, WTCC promoter. “WTCC želi dobrodošlicu Riju Mičigamiju, japanskom vozaču koji će prvi put voziti kompletnu sezonu kao fabrički vozač. To je sjajna vest, s obzirom na to da je naš šampionat već popularan u Japanu. Taj broj će se samo povećavati u 2017, jer uskoro spremamo poseban TV paket za gledaoce iz te zemlje”.

Pored toga što će jurišati na obe titule, Honda će svoje WTCC učešće 2017. iskoristiti i da promoviše svoj novi putnički “sivik”.

Svetski turing šampionat 2017. počinje trkama u Marakešu od 7. do 9. aprila.

1 Comment

  1. Monteiro = bezbojno delo
    Mihelis = vrlo dobar 4+, puno ga cenim
    Mičigami = wtf
    Haf = narendaće vas ko panta pitu sa onim tenkom C-ELIZE
    Borković ( nije greška što ga pominjem u ovom Honda članku ) = Duco, uzmi Hondu TCR JAS MOTOSPORTA !!! Bićeš prvak TCR !!! Dobar si u kvalifikacijama, sa nekoliko pol pozicija imaš nekoliko pobeda i to je 125 bodova !!! Odnosno pola !!! Zatim nekoliko pol pozicija nose i po 5 bodova , to je 25 bodova !!! To je 150 bodova !!! Ostatak od 100 bodova loviš u inverznim startovima i ostalo !!! A onda, kao TCR šampion u Hondi, upadaš u WTCC.

Comments are closed.