Zabine Šmic vozi Nirburgring za Minih motorsport

Automobilistkinja i TV prezenterka Zabine Šmic potvrdila je učešće na nemačkoj WTCC rundi, koja će biti vožena 16. maja na legendarnoj stazi Nordšlajfe, pre trke 24 sata Nirburgringa. Brza dama nastupiće za Minih motorsport u svom debiju na trkama Svetskog šampionata turing automobila.

Dok će Nirburgring biti potpuno nov izazov za “ševrolet RML kruz” Minih motorsporta, kao i za većinu WTCC vozača, Šmicova odlično poznaje 170 krivina “zelenog pakla”. Odrasla je u hotelu koji njena porodica drži u neposrednoj blizini najteže staze na svetu, na Nordšlajfeu se trkala godinama i imala je dosta uspeha. “Kraljica Ringa” je na 24-časovnoj trci dva puta pobeđivala u apsolutnoj konkurenciji i nastupala je sa “poršeom” na trkama VLN serije. Dodatnu slavu stekla je kao vozač “Ring taksija”, pokazujući posetiocima kako se vozi brz krug na autodromu u Ajfelima. Po sopstvenoj proceni, Zabine je na stazi Nordšlajfe izvezla ukupno više od 30.000 krugova, odnosno približno 1.200 krugova godišnje!

WTCC debi Šmicove je ujedno i njen povratak trkanju posle jednogodišnje pauze. Njen takmičarski vikend pratiće kamera, koja će prikazivati novu avanturu 45-godišnje “kraljice Ringa” onlajn, preko televizije i putem društvenih mreža. Premijerni nastup Svetskog šampionata turing automobila na stazi Nirburgring Nordšlajfe prvi je dolazak jednog FIA svetskog takmičenja na ovu pistu još od 1983. godine.

all-inkl1“Zadovoljstvo nam je što u WTCC porodicu stiže takav talenat i takva ličnost kakva je Zabine Šmic. Jedva čekamo da je vidimo za volanom TC1 automobila na najtežoj stazi na svetu, suprotstavljenu najboljim turing vozačima današnjice”, rekao je WTCC direktor Fransoa Ribeiro. “Nirburgring Nordšlajfe će biti vrhunac sezone, trka koju će svi naši vozači želeti da osvoje. Zabine nema iskustva u vožnji automobila kakav je Minihov “ševrolet RML kruz”, ali njeno profesionalno takmičarsko iskustvo i detaljno poznavanje staze daju joj za pravo da izazove svoje muške kolege”.

Zabine Šmic će na nemačkoj WTCC rundi promovisati i FIA akciju “Žene u auto-sportu”.

“Veoma sam srećna što sam dobila priliku da učestvujem u WTCC-u. U mojim očima, to je najbolja trkačka serija koja postoji. Mogla sam da se u šampionatu pojavim i jednu rundu ranije, ali se to nažalost nije uklopilo u moj raspored. Ostaje mi WTCC test dan 28. aprila kao priprema za trku na Nordšlajfeu. Ostaću realna kad su u pitanju moji ciljevi u ovim trkama. U šampionatu ima veoma dobrih vozača, pa iako neki od njih ne poznaju najbolje Nordšlajfe, to su ipak najbolji turing vozači na svetu. Možda će vremenski uslovi biti na mojoj strani, jer ja volim da vozim Nordšlajfe kad pada kiša, a kiša je tamo česta pojava”, rekla je Šmicova.

Zabine će biti tek druga dama koja učestvuje u trkama Svetskog šampionata turing automobila. Prva žena u WTCC-u bila je Marija de Viljota, koja je nastupala na španskim rundama prvenstva 2006. i 2007. godine.