Zanardi će se trkati na 24 sata Spa 2015.

Alesandro Zanardi, fabrički trkač BMW-a i ambasador BMW brenda, učestvovaće na ovogodišnjoj trci 24 sata Spa Frankoršampa, koja se održava 25. i 26. jula. Klasična trka izdržljivosti u Ardenima prvi put je organizovana 1924. godine i ovog leta vozi se njeno 67. izdanje.

Bivši pilot Formule 1, dvostruki prvak Kart serije i osvajač ETCC i WTCC trka, Zanardi je 2001. godine na Lauzicringu doživeo tešku nesreću posle koje je ostao bez obe noge. Italijan nikad dosad nije nastupao na 24 sata Spa, a poduhvat je specifičan po tome što će Alesandro deliti kokpit sa vozačima koji nemaju fizički hendikep.

Zanardi se 2014, posle četvorogodišnje pauze, vratio trkanju i takmičio se u Blanpan sprint seriji, za volanom fabričkog BMW-a Z4 GT3, modifikovanog prema njegovim specifičnim potrebama. I auto za Spa imaće posebne komponente koje Italijanu omogućuju da daje gas, koči i menja brzine, ali Z4 u ovom slučaju mora da zadovolji i dodatne uslove – da omogući što bržu zamenu vozača, pri čemu, uz sve specifične instrumente, mora da odgovara svim članovima posade. Ko će biti Zanardijeve kolege u trci na Spa, BMW će objaviti naknadno.

zanardi„Trkanje na 24 sata Spa Frankoršampa  definitivno će biti novi vrhunac moje karijere. Na prvi pogled, deluje nemoguće da neko ko nema noge može da bude deo posade sa drugim ’normalnim’ vozačima na tako konkurentnoj, napornoj i prestižnoj trci, ali moji prijatelji u BMW motorsportu poseduju sva tehnička znanja i inovativne ideje da savladaji taj izazov,“ kazao je Zanardi.

U okviru priprema za belgijski maraton, Italijan će startovati na rundi Blanpan endurans serije na Pol Rikaru (19. i 20. jun), dok će zvanični test na Spa biti održan 24. juna. Za Zanardija je BMW planirao i dodatne trkačke nastupe u 2015, ali oni još čekaju zvaničnu potvrdu.

Višestruki prvak sveta u parabiciklizmu, Zanardi će ove godine nastaviti da se bavi i ovim sportom. Učestvovaće na Svetskom kupu i Svetskom šampionatu, dok će u oktobru po drugi put uzastopno izaći na start trijatlona na Havajima.