Zanardi podvrgnut petočasovnoj rekonstruktivnoj operaciji lica i glave

Alesandro Zanardi je danas podvrgnut i trećem hirurškom zahvatu otkako je 19. juna zadobio teške povrede glave i lica u saobraćajnoj nesreći tokom parabiciklističke trke.

Čuveni automobilista i paraolimpijac prvi put je operisan odmah po prijemu u bolnicu Santa Marija ale Skote u Sijeni i ta urgentna neurohirurška i maksilofacijalna intervencija trajala je tri sata. Tada je uveden u indukovanu komu, koja se održava i danas.

Prošlog ponedeljka, nad njim je izveden još jedan neurološki zahvat jer je “CT nalaz prikazao razvoj stanja pacijenta koji je drugu neurohiruršku intervenciju učinio neophodnom”. Ona je trajala dva i po sata, posle čega je Zanardi vraćen na intenzivnu negu, i dalje u veštačkoj komi.

Današnja operacija trajala je pet sati. Maksilofacijalni i neurohirurzi bavili su se rekonstrukcijom njegovog lica i lobanjskih kostiju, “s ciljem stabilizacije područja pogođenih traumom”, a sve u sklopu zacrtanog plana rehabilitacije.

“Frakture su bile kompleksne”, izjavio je profesor Paolo Đenaro, direktor maksilofacijalne hirurgije u bolnici u Sijeni.

“To je iziskivalo pažljivo programiranje pri kojem su korišćene i komputerizovane, digitalne trodimenzinalne tehnologije, izvedene po meri pacijenta.”

“Kompleksnost slučaja je jedinstvena, iako se sa ovakvim tipom fraktura rutinski susrećemo u našoj bolnici.”

“Zanardijevo stanje ostaje stabilno sa kardio-respiratornog i metaboličkog stanovišta, a ozbiljno sa neurološkog”, stoji u saopštenju bolnice.

Situacija se procenjuje iz dana u dan, a dalji zdravstveni bilteni o 53-godišnjem bivšem F1, Kart i WTCC asu biće objavljivani isključivo uz saglasnost njegove porodice i u slučaju značajnih promena u stanju pacijenta.