Đordi Žene gostuje u CITE seriji sa “leon rejserom”

Pošto je sve zainteresovaniji za turing scenu u Italiji, Seat sport će na šestu rundu Turizmo endurans prvenstva poslati svog pilota Đordija Ženea, ove sezone angažovanog u TCR Internacionalnoj seriji. Španski vozač će braniti boje proizvođača iz Martorela na pretposlednjoj CITE rundi u Mizanu.

Samo je po sebi razumljivo da će Žene tom prilikom nastupiti za volanom „leon rejsera“, koji će za učešće prijaviti Seat motorsport Italija. Španci će na asfaltu Mizana imati dva svoja automobila, pošto celosezonsku CITE kampanju u „rejseru“ sa trkačkim, sekvencijalnim menjačem vodi Valentina Albaneze.

Španski pilot se ove godine takmiči u TCR Internacionalnoj seriji, u kojoj brani boje tima Kraft-Bambu Lukoil. Osvojio je tri trke (Sepang, Soči, Marina bej) i četiri runde pre kraja zauzima treće mesto u generalnom poretku, sa zaostatkom od 30 poena za vodećim Stefanom Kominijem.

2015-2015 Singapore Race2---88 Jordi Gene_69Žene je već dvadesetak godina na globalnoj turing pozornici, prvo u BMW-u, a od 2003. uvek sa Seatom, i kao fabrički test vozač, i kao trkač u ETCC i WTCC programima. U kasnim osamdesetim i prvoj polovini devedesetih tekao je karijeru u jednosedima, u rasponu od Formule Ford, preko Formule 3 do Formule 3000. Jedan od najslavnijih trenutaka u karijeri 45-godišnjeg vozača bilo je učešće u pobedničkoj posadi u LMP675 klasi na trci 24 časa Le Mana 2001. godine.

U ovoj sezoni su u CITE prvenstvu nastupale i međunarodne zvezde Andrea Bertolini i Đankarlo Fizikela. Ženeovo gostovanje dodatno podiže i tehnički i sportski nivo serije, ali je tamo ipak glavno ono što će se dešavati 2016, u novom turing šampionatu Italije, čiju će najjaču klasi činiti TCR automobili. Zato Đordijev izlazak na pistu u Mizanu treba posmatrati i kao način da Seat u još boljem svetlu prikaže „leon rejser“ i ubedi potencijalne kupce da je to takmičarska sprava koju treba imati dogodine.

Griglia gara 1Šesta runda Italijanskog turizmo endurans šampionata u Mizanu organizovana je po sledećem programu. Za petak, 25. septembar predviđeni su trening (10:25h) i kvalifikacije (16:05h), dok se trka 1 vozi u subotu u 15:20. U nedelju, 27. septembra na rasporedu su još dve trke – jedna kao zamena za neodržanu na Valelungi – koje startuju u 09:00 i u 17:40 sati. Sve trke voze se na distancu od 48 minuta + 1 krug i mogu se pratiti posredstvom strima na adresi www.acisportitalia.it.