Žene izveo prvi dinamički test “kupra e-rejsera”: Takmičarska budućnost je električna

Na pisti Kasteljoli u Barseloni izveden je novi korak u razvoju “kupre e-rejser”: Đordi Žene je sproveo prvi dinamički test prvog potpuno električnog trkačkog turing automobila.

Na ranijim probama u Zagrebu i na Grobniku ispitana je integracija svih komponenti, dok su vožnje u Kataloniji prvi put imale za cilj isprobavanje performansi i limita revolucionarnog modela.

Na Kasteljoliju su utvrđeni maksimalna snaga motora, uticaj temperature svih elemenata, pogotovu baterija, na snagu automobila, njegova povoznost, odgovor na komandu pedale gasa, kočni sistem i sistem za povraćaj energije.

Kao cilj najnovijeg sprovedenog testa deklarisana su dalja prilagođavanja i dovođenje performansi i pouzdanosti svake komponente na najviši mogući nivo. Na idućoj sesiji, predviđenoj za septembar, inženjeri i tehničari usredsrediće se na poboljšanje vremena kruga, a konačna meta je prevazilaženje performansi aktuelnih “običnih” TCR automobila, koje bi trebalo nadmašiti na stazi, u istoj trci.

Narvno, ideja vodilja jeste osnivanje zasebne električne turing serije eTCR, koja bi “e-rejseru” bila domaći teren, a startovala bi od 2020.

“S “kupra e-rejserom” želimo da dokažemo da je takmičarska budućnost električna i da je eTCR podjednako konkurentan, ili čak konkurentniji od benzinskih trkačkih turing automobila”, istakao je Haime Puđ, trkački direktor španskog performantnog brenda. “Verujemo da će rezultati testova na pisti pomoći i ohrabriti i druge brendove i nadamo se da će eTCR kategorija postati stvarnost 2020. godine.”

Kao zvanični test i razvojni vozač Kupre, Đordi Žene je podelio svoje utiske o modelu koji predstavlja ulazak španskog brenda u svet električnih turing trka

“Bio je to niz prijatnih iznenađenja”, prokomentarisao je bivši WTCC i trkač u TCR Internacionalnoj seriji. “Ubrzanje je impresivno, ali odličan raspored baterija automobilu daje nisko težište, pa je osećaj u vožnji mnogo bolji od očekivanog.”

“Jedini prostor za dalja poboljšanja vidimo u kočenju, zato što je auto očigledno teži i teže je precizno ga zaustaviti.”

U Kupri ističu da njihov auto kompenzuje povećanu težinu većom snagom, otud i ideja da na stazi može biti performantniji od “običnog” TCR automobila.