Žene u WTCC: Kler Manjan, sportski direktor Sitroen rejsinga

Žena koja je stigla do najvišeg nivoa u auto-sportu sigurno je šefica Zauber F1 tima Moniša Kaltenborn.

Međutim, ona nije jedina dama s moćnom pozicijom u jednom FIA globalnom takmičenju. Svetski šampionat turing automobila ima čak tri uspešne pripadnice lepšeg pola u rukovodećim ulogama.

Po profesiji inženjer, Kler Manjan je sportski direktor Sitroen Total tima, čiji je član od početka WTCC kampanje francuskog proizvođača 2014. Pre toga je provela šest sezona kao tim koordinator i tim menadžer ekipe DAMS u Formuli Reno 3,5, u kojoj joj se angažman završio u sezoni u kojoj je titulu osvojio Kevin Magnusen.

Koliko dugo ste u WTCC-u?
– Sada su dve godine. Došla sam na početku Sitroenovog projekta, kad su ušli u WTCC.

Šta je najteže u vašem poslu?
– Bilo je teško naučiti sve o šampionatu, kad sam došla nisam znala ništa o WTCC-u, ali sam imala predznanje o jednosedima i trkama na krugu. Unela sam svoje sposobnosti i na kraju je sve ispalo kako treba.

WTCC_MAC3_Citroen_imageKoji je najveći izazov s kojim se suočavate kad dođete na trku?
– Svaka staza je drugačija, sa drugačijom konfiguracijom, ali je ono što se na njoj dešava manje-više isto, pa ništa nije posebno teško.

Vaš posao je stresan?
Jeste, jer postoji pritisak od strane inženjera i vozača. Morate brzo da reagujete. Ako vas neko nešto pita, morate veoma brzo da odgovorite, i da imate pravi odgovor u kratkom roku.

Uživate li u svom poslu?
– Da, radim ovaj i slične poslove već sedam godina i ne bih ga menjala ni za šta na svetu.

U auto-sportu u kome dominiraju muškarci, da li ste se sreli sa nekim predrasudama?
– Nisam, jer mislim da kad ste čvrsti u onome što kažete i tražite, onda sve bude kako treba. A ponekad je to i prednost.

Ima li situacija kada biti žensko nije prednost?
– Ne mislim. Nisam to osetila nikada.

wtcc20150626001Gledano na duže staze, da li je Formula 1 vaš cilj, ili biste voleli da ostanete u WTCC-u?
– Za Formulu 1 morate da žrtvujete dobar deo privatnog života. U WTCC-u postoji dobar balans između privatnog života i uživanja u onome što radite.

Da li sa nekim iz vašeg tima posebno volite da radite?
– Dobro sam sarađivala sa Žili Bertelo iz Sebastijan Leb rejsinga od početka 2015. godine. Dobro se razumemo i razvile smo dobru hemiju.

A sa kojim vozačem je najbolje raditi?
– Seb je devetostruki šampion sveta, veoma je interesantno raditi s njim, ali su i svi ostali veoma zabavni. Ne postoji nijedan koji je bolji od drugih.

Da li je bilo situacija kada vas nisu slušali?
– Da, ali ne prečesto.