Zenge: U Boldižu vidim potencijalnog šampiona, ali ne želim da ga upoređujem s Mihelisom

Uvek spreman za valjanu sportsko-poslovnu kombinaciju, Zoltan Zenge se sa svojom ekipom posle jednogodišnje pauze vraća na svetsku turing scenu WTCR kampanjom u 2020.

Na Supergridu 2019. Zolijevih automobila nije bilo, ali je startna rešetka za dolazeću sezonu opasno skraćena, pa će joj dve (verovatno zelene) “kupre” iz zemlje naših severnih suseda popraviti krvnu sliku.

Kao što je Serbiaring već pisao, mag mađarskog turing trkanja ostaje dosledan u ulozi promotera mladih nacionalnih talenata i za ovu sezonu je pod svoje okrilje uzeo novog pulena, 22-godišnjeg Bencea Boldiža.

Zenge je zasad najveći doprinos globalnom auto-sportu dao time što je na svetsku scenu izveo Norberta Mihelisa, a kroz redove njegove WTCC/WTCR ekipe prošli su i Gabor Veber, Danijel Nađ, Ferenc Fica, Žolt David Sabo i Norbert Nađ.

Istina je da niko od pomenutih nije bio ni približno toliko uspešan kao Mihelis, ali je činjenica i to da Zenge ne prestaje da pokušava da pronađe pilota koji bi možda mogao da ponovi Norbijev put i da od sim trkača i osvajača lokalnih kupova stigne do zvanja globalno najboljeg turing vozača.

Nova akvizicija Bence Boldiž dolazi iz Budimpešte, a “školovan je” u mađarskom Suzuki svift kupu (zvanično Hankuk rejser kup). Tu seriju je 2005. godine osnovao upravo Zenge motorsport i kroz nju je prošao svako od mađarskih vozača čije ime nešto znači. Iako Boldiž tu nije postao šampion, upisao je nekoliko pobeda, a prošle sezone se posvetio relikrosu.

Uspešan test na Hungaroringu vratio ga je na krug i osigurao mu WTCR program u 2019, a Zenge je za zvanični sajt šampionata objasnio šta ga je uverilo da je ovaj momak pravi vozač za njegovu ekipu.

“Misija Zenge motorsporta sastoji se u tome da pruži priliku mladim i talentovanim vozačima kao što je Bence. On je već dokazao svoje sposobnosti u Hankuk rejser kupu i u njemu vidim potencijalnog šampiona!”

“Mi uvek pratimo karijere mladih vozača. Zahvaljujemo se Gaboru Đerđu, menadžeru Georg rejsing tima, koji nam je pružio korisne informacije o Benceu i pomogao da ga izaberemo između mnogih drugih mladih talentovanih mađarskih vozača.”

Trkački svet je zaista mali – osim što ima tim u Hankuk rejser kupu, Gabor je otac Anite Đerđ, koja je takođe imala svoju epizodu u Zenge motorsportu.

Vraćamo se na Boldiža. On iz automobila od 100 KS (“suzuki”) prelazi u “kupru” od 360 KS i ne bi trebalo da bude pod bilo kakvom rezultatskom presijom u 2020.

“U njegovoj prvoj sezoni nemamo velike ciljeve. Želim da on stekne što je moguće više iskustva i da na stazi pređe mnogo kilometara s najprofesionalnijim vozačima, da uči od najboljih”, objasnio je Zenge i optimistično otkrio šta se može očekivati od Bencea kada stekne to iskustvo: “Nadam se – sjajni uspesi i velika postignuća! Ima mnogo talentovanih mađarskih vozača, ali verujemo da Bence i Zenge motorsport u godinama koje dolaze mogu da ostvare visoke ciljeve.”

Postoji i plan za prevazilaženje opšteg TCR neiskustva 22-godišnjeg pilota i Zenge ga iznosi: “Voleli bismo da mu pružimo što je moguće više prilika da testira i naši inženjeri su spremni da upotrebe gigabajte i gigabajte podataka iz prethodnih godina kako bi Benceu pomogli na ovom napornom putu. Izveli smo jedan pun dan testiranja, Bence je vozio osam sesija od po pola sata u trkačkim uslovima i rezultati tog dana obećavaju. Njegovo vreme tog dana bilo je jedno od najboljih u automobilu koji je vozio. On takođe vozi i neke sim šampionate uz podršku naših inženjera.”

Upitan može li da uporedi svog novog pulena s bilo kojim od prethodnih, na primer s Mihelisom – Zenge je kazao: “Ne želimo da ga upoređujemo s bilo kim, ali u Benceu vidimo onu vrstu ambicije, smernosti, radinosti i strasti koju smo tražili.”

WTCR postava Zenge motorsporta biće dvočlana, ali njen prvi čovek još ne otkriva ko će sesti u drugu “kupru”: “Blizu smo potpisivanja ugovora s iskusnim, talentovanim vozačem čije će ime iznenaditi mađarsku javnost. Verujem da on, Bence i Zenge motorsport mogu da ostvare velike ciljeve u Svetskom kupu turing automobila.”