IMSA revidirala kalendar Mišlen čelendža: TCR u SAD u akciji od jula do novembra

Photo: Courtesy of IMSA

Američka IMSA serija je prošlog meseca objavila revidirani kalendar svog Mišlen pilot čelendža.

U pitanju je šampionat u trkama izdržljivosti za GT i turing vozila, u kom je TCR jedna od klasa.

Udarno IMSA prvenstvo sportskih automobila rezervisano za prototipove i GT automobile startovalo je krajem januara trkom Roleks 24 na Dejtona spidveju.

U isto vreme, kao prateći program, vožena je i prva runda ovogodišnjeg Mišlen čelendža, a trka 4 sata Dejtone okončana je trostrukom pobedom “audija RS 3 LMS”.

Photo: Courtesy of IMSA

Obe ove serije makar su imale tu satisfakciju da započnu šampionat 2020. Drugi vikend trebalo je da se održi u martu na Sebringu a onda je covid-19 pandemija zaustavila sve aktivnosti.

IMSA je kao organizator reagovao premeštanjem Sebringa u sredinu novembra. Umesto da bude “produžetak Dejtone”, taj izlazak na istorijsku pistu na Floridi zatvoriće tekuću sezonu.

Zastupljena na izvornom kalendaru, kanadska runda prvenstva morala je da otpadne, dok su za majsko takmičenje na Mid-Ohaju i junsko na Votkins Glenu pronađeni novi termini krajem septembra i početkom oktobra.

Restart sezone Mišlen pilot čelendža zakazan je za sredinu jula, kada će takmičari ipak izaći na Sebring u terminu koji je prvobitno bio rezervisan za trkalište Lajm rok u Konektiketu. Za sam Lajm rok određen je novi, oktobarski datum.

Photo: Courtesy of IMSA

Računajući i već voženu Dejtonu, IMSA Mišlen pilot čelendž kalendar za 2020. imaće deset rundi i sada izgleda ovako (uz navedeno trajanje svake od trka):
23/24. januar – 4H – Dejtona spidvej, Florida
16/17. jul – 2H Sebring, Florida
31. jul/1. avgust – 2H – Roud Amerika, Viskonsin
21/23. avgust – 2H – VIRdžinija međunarodno trkalište, Virdžinija
4/5. septembar – 2H Laguna Seka, Kalifornija
25/26. septembar – 2H – Mid-Ohajo, Ohajo
2/3. oktobar – 4H – Votkins Glen, Njujork
15/16. oktobar – 2H – Roud Atlanta, Džordžija
30/31. oktobar – 2H – Lajm rok park, Konektiket
12/13. novembar – 2H – Sebring, Florida

Sjedinjene Države su prva zemlja u kojoj je profesionalni automobilski sport oživeo posle pandemijske prisilne pauze, i to zahvaljujući Naskaru. Zato postoje lepe šanse da IMSA sprovede svoj kalendar, s tim što će gledaoce na trke puštati najranije u Elkart Lejku (Roud Amerika).