LMDh endurans i GT su najverovatnije buduće opcije Audi DTM timova

Tražeći način da opstanu i posle Audijevog odlaska iz DTM-a, tri partnerske i jedna njegova klijentska postava u premijum turing seriji pokušavaju da pronađu angažmane za period od 2021. nadalje.

Kao fabrički DTM timovi Audija nastupaju Rozberg, Abt i Feniks, a belgijski WRT je klijentska ekipa. Svima je budućnost u manjoj ili većoj meri neizvesna, a to se naročito odnosi na sudbinu po 20 do 25 ljudi koji su se u svakom od timova bavili DTM projektom.

Drugačije kazano: Audijev odlazak iz serije ugrozio je ukupno stotinak zaposlenih u ove četiri kuće. Minimalne su šanse da će brend iz Ingolštata u 2021. poveriti pobrojanim ekipama svoje “RS 5” automobile da ih za DTM prijave kao privatnici, zato druge kategorije moraju da uđu u razmatranje. Njih ima mnogo, ali koje su finansijski isplative?

“Sada ćemo sve postaviti na “probni sto”, kaže šef Feniksa Ernst Mozer za Motorsport-Total. “Kako u ovom trenutku izgleda, zajednički rad Feniksa i Audija prestaje krajem ove godine. Jasno je da mi ovakav tim ne možemo da održimo u životu samo putem projekta za trke izdržljivosti na Nirburgringu.”

Ako samo 24 sata Nirburgringa i VLN serija ne obezbeđuju opstanak timu da li bi to učinio ugovor s nekim novim proizvođačem?

“Mi smo od 2006. do 2011. vozili GT1 svetsko prvenstvo bez fabričkog angažmana”, nastavlja Mozer. “Vremena su se od tog doba doduše malo promenila, ali sada naročito moramo da osmotrimo šta se dešava u LMP domenu. Možda tu ima mogućnosti”

Majk Rokenfeler je jedan od vozača Audi sport tima Feniks

Prvog čoveka Feniksa zapravo zanimaju nova LMDh tehnička pravila, oko kojih su se usaglasili IMSA i WEC. Ona definišu novu najvišu klasu endurans trkanja i poenta im je da će od 2022. po podnošljivoj ceni biti moguće trkati se u Evropi, Sjedinjenim Državama i Aziji i svuda se boriti za apsolutne pobede, a s tehnikom koja košta manje od DTM automobila Klase 1.

Odjavljujući se iz DTM-a, Audi je naveo da će “razmatrati druge oblike progresivnog auto-sporta za budućnost”. Šta god to značilo, ti drugi “oblici” odvijali bi se uz jedini preostali fabrički program, Audi tim u Formuli E, poveren timu Abt.

“Sigurno ću pokušati tako da nas pozicioniram da nas Audi opet integriše u svoj program ako nešto bude radio”, dodaje Mozer. “Ne verujem da će oni za iduću godinu imati nove projekte, nešto takvo ne može da ide tako brzo. A u Formuli E je sada ionako sve zauzeto.”

Klijentski GT programi s “audijem R8” i dalje će postojati i prvi čovek Feniksa tu vidi mogućnost za saradnju s Audijem: “Ako bude angažmana u smislu 24-časovnih trka, nadam se da ćemo ponovo dobiti delimičnu podršku fabrike. Osim toga, mi smo sigurno jedna od najboljih adresa za sve što se dešava oko Nirburgringa i zato sam optimističan da ćemo u budućnosti ponovo zajedno raditi.”

Abt izvodi fabričku operaciju Audija u Formuli E

Kao partner u Formula E poduhvatu, ekipa Abt jedina ima važeći fabrički ugovor s Audijem i za 2021. godinu. Ali, kad DTM otpadne iz igre, i trupa iz Kemptena zavisiće od novih i dodatnih projekata. U njoj su se za vreme pandemije poslužili skraćenjem radnog vremena i dosad nisu morali da otpuste nijednog čoveka.

Sportski direktor Tomas Birmajer objašnjava: “Tražimo alternative na trkačkoj sceni i van nje, s jasnim ciljem da budemo u mogućnosti da zadržimo naše ljude. Postoje različiti scenariji koje ispitujemo, ali još ništa ne mogu da kažem. Ovo je vreme korone i ne znamo ni šta će važiti sledeće nedelje.”

Rene Rast i Niko Miler na Brends Heču

Šampionska ekipa Rozberg osim DTM-a nema nijedan drugi angažman i nju povlačenje Audija iz serije najteže pogađa.

“Već smo dugo interno razmatrali pitanje drugog projekta”, potvrđuje šef tima Kimo Limatajnen. “Sad moramo da prevrnemo svaki kamen i utvrdimo kakve mogućnosti imamo.”

GT3 nastup jedna je od tih mogućnosti, ali se ekipa dvoumi jer s kategorijom i kompromisima u njoj nema baš najbolja iskustva. Rozberg je 2018. prijavljivao dva “lamborgini hurakana” za ADAC GT Masters i s njima nije stigao do očekivanih rezultata.

“S vozačima koji plaćaju sedište možda često nećete imati tako dobre rezultate i tako je teže, ali ko hoće profesionalca mora i da ga plati. Mi smo pre dve godine s našim poslednjim GT3 projektom već završili razbijenog nosa i to nipošto ne sme da se zanemari.”

Ako ništa drugo, Rozbergu je skočila cena zahvaljujući dvema šampionskim titulama Renea Rasta, pa će se u potrazi za novim bojištem pred potencijanim partnerima pokazati u najboljem svetlu. Limatajnen potvrđuje: “To je važno jer je to istovremeno i prodajni argument. Može se reći da smo nešto postigli, da nešto možemo da izvedemo, da sa sobom donosimo određeni nivo. To definitivno pomaže.”

Belgijski WRT nema egzistencijalnih problema jer iza njega stoji poslovna grupa Iva i Paskala Vertsa. Ona se bavi nekretninama i logistikom (naravno i trkama), ima više od 550 zaposlenih i osim u Belgiji operiše u Luksemburgu, Nemačkoj, Mađarskoj i Rumuniji. Međutim, novo sportsko zaduženje ipak treba pronaći, a šef tima Vensan Vos na tu temu razmišlja u istom pravcu kao njegov kolega iz Feniksa i merka endurans po LMDh pravilima.

Vensan Vos, WRT

“LMDh je skoro kopija GT3 klase i tu imate šanse da se borite za apsolutne pobede na Le Manu, Dejtoni ili Sebringu”, ističe Belgijanac prednosti dolazećeg koncepta. “Pri tom je naša ideja da u velikim trkama učestvujemo uz podršku proizvođača. Jer, to će verovatno biti budućnost auto-sporta. Sve će se više klijentskih timova visoke klase s podrškom proizvođača boriti za apsolutne pobede, nego što će to činiti čisto fabrički timovi”, zaključuje Vos.