Koronel: Makau je staza na kojoj morate da gradite samopouzdanje

Jacques Letihon Photographie

Iako poznat po dobrom pamćenju, naročito kada su u pitanju detalji iz sopstvene karijere, možda bi čak i trkački veteran Tom Koronel imao muke da pobroji sve svoje startove na stazi Makau Guja, sve kategorije i automobile koje je tamo vozio.

Mnoge takmičarske godine pilotu iz Nardena daju pravo da merodavno utvrdi gde je mesto najteže ulične piste u globalnoj sportskoj panorami: “Ako trkača pitate koja je najjača staza na planeti, Nordšlajfe i Makau su najveći konkurenti za taj status.”

“Makau je staza na kojoj morate da gradite samopouzdanje, a ja sam uvek čak i previše samouveren”, dodaje pulen ROAL motorsporta, obožavalac ekstremnih izazova. “Vodio sam u trci Formule 3 pa sam se polupao na Mandarin krivini, jer sam u to vreme gledao u retrovizore. A kad jednom očešete auto, vaše samopouzdanje je napuklo.”

“Iz tog razloga mladim vozačima govorim da postepeno podižu brzinu i da uđu u ritam Makaua. On je kao Monako, ima glamur, kockarnice i impresivne hotele. Ima posebne vibracije, ali nije mesto za odmor, jer mi tamo radimo! Mada, zaista vam je potrebna mala proslava u nedelju uveče, jer vam je posle stresa potrebno opuštanje, a Makau je jedno od mesta koja donose stres.”

U WTCC karijeri, Koronel je tri puta izlazio na podijum u bivšoj portugalskoj koloniji, osvojivši dve bronze i jedno srebro na njenim “stresnim” ulicama. Praktično ne postoje šanse da se takvo nešto ponovi u ovoj sezoni, jednoj od Tomovih najgorih u Svetskom šampionatu, ali radost zbog starta na 6.120 metara dugačkoj pisti zbog toga nije dovedena u pitanje.

“Kada se Makau vratio na kalendar bio sam veoma srećan, jer on pripada Svetskom šampionatu turing automobila, a ja sam u njemu uvek bio brz.”

Brza i opasna druga krivina na pisti Makau Guja ponovo dobija mesto u Koronelovim zapažanjima: “Meni je najteža krivina oduvek bila Mandarin, tu uvek zadržite dah. Dva puta sam je prošao punim gasom u WTCC automobilu: jednom mi je uspelo, na novim gumama, a kada sam to pokušao i drugi put – slupao sam se. Ali, jeste bilo punim gasom!”

“Na prilazu krivini, markeri su s leve strane, auto počinje da se kreće, jednom, dva puta. Skrenete, ali se auto uvek drugačije zaljulja i ako niste odabrali pravi trenutak, zamalo promašite teme i doživite veliki udes. To je jedna od onih krivina koje trkačima prijaju, ali su takođe i najveći izazov.”