Adamo: WTCR je kao film “Ratne igre”, neučestvovanje je jedini pobednički potez

Direktor Hjundai motorsporta Andrea Adamo sredinom februara je oštro kritikovao WTCR, rekavši da je njegov sportski pravilnik zbir ogromnih grešaka koje podižu troškove serije i da FIA i Eurosport zvanično ne žele proizvođače u WTCR, ali da im ne smeta njihov novac.

Spreman na konflikt, italijanski inženjer i menadžer tada je imao tri zamerke: sve skuplji šampionat, nejasan status brenda Lynk&Co i Balans performansi, ne baš milostiv prema kući koju on predstavlja. U to vreme Hjundai još nije bio prijavio svoje automobile za WTCR.

U međuvremenu je svetom vladala pandemija, ali je za to vreme WTCR organizator ipak preduzeo korake koji su početak rešavanja barem prvog od tri problema koji muče Adama. Naravno, i korejska kuća imaće dve klijentske ekipe na svetskoj sceni 2020, BRC rejsing i tim Engstler. Međutim, prvi čovek Hjundai motorsporta i dalje ima rezerve u pogledu budućnosti Svetskog turing kupa i razgovor za italijanski Motorsport.com iskoristio je kao priliku da ih iznese.

“Ja ni u jednom trenutku nisam prestao da radim, čak ni u vreme karantina, jedino je novo što sam se makar vratio u Italiju”, počeo je Adamo. “U januaru sam bio prvi koji je otišao u FIA i žalio se ljudima iz Komisije za turing automobile zbog pravca koji je zauzeo WTCR. Ja sam još prošle godine, u neočekivano vreme, pokrenuo ozbiljne kritike zbog povećanja troškova, naravno uvek konstriktivne kritike.”

“Ako ste primetili, oni su ubrzali promenu pravila koju su predviđali za 2021, upravo da bi imali takmičare, jer je prijavljenih bilo vrlo malo. Ni sam Hjundai se još nije bio prijavio za Svetski turing kup, budući da su troškovi porasli i izašli su van našeg budžeta. A ja nemam nameru da rasipam novac.”

Zaista, sredinom februara je WTCR organizator, uzevši u obzir i uticaj pandemije, najavio krupne promene takmičarskog i sportskog formata. Tada su predviđeni: smanjenje broja trka na dve po vikendu, jedne kvalifikacije, akcija samo u subotu i nedelju, ograničenje broja ljudi u ekipama i redukcija raspoloživog broja guma.

Za dalje promene “odgovoran” je koronavirus, pa će cela 2020. sezona biti vožena samo u Evropi, ukupno 16 trka u šest takmičarskih vikenda. Najnoviji potez je otvaranje WTCR vrata i ekipama sa samo jednim automobilom.

Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Adamo je nastavio: “Pravilnik je promenjen i prlagođen, tu skidam kapu Eurosportu, jer je bio jedan od prvih koji je uspeo da sastavi i predstavi kalendar za spas sezone. To govori da su radili sa svešću o situaciji.”

“Verujem da je ostalo da se obavi još mnogo ozbiljnog posla za 2021, kako bi se dodatno smanjila potrošnja. Sam šampionat je baziran na klijentskom trkanju, pri čemu mi podržavamo timove stavljajući im na raspolaganje naše pilote, koje mi i plaćamo. Ne verujem da ćemo u budućnosti imati mogućnost da nastavimo na isti način, dakle timovi moraju biti u stanju da kompletiraju sopstvene budžete uz podršku sponzora.”

Kakav god bio izvorni koncept, WTCR je bio tesno povezan s proizvođačima još od osnivanja 2018, kada je preuzeo mesto ugašenog Svetskog turing šampionata. Međutim, Adamo smatra da je utoliko veći problem voditi svetsku seriju ako sistem ima piramidalnu osnovu kao TCR.

“Ja duže od godinu dana pitam ljude iz Eurosporta šta nameravaju da urade kad porastu. WTCR nije WTCC, ne sviđa mi se ideja da se potpuno transformiše u šampionat za fabričke timove, jer je TCR koncept rođen kao program za klijente. Kao u GT3, sigurno postoje timovi bliži konstruktorima, ali to može da bude dobro.”

“Današnji veliki problem koji WTCR ima – a on me navodi da sumnjam u naše buduće učešće – jeste u tome što se on koristi i u funkciji Balansa performansi. Često zbog rezultata marke u WTCR bivaju “kažnjeni” naši klijenti u nacionalnim i regionalnim TCR serijama, snižavaju im se performanse.”

Iako je vozač Hjundaija i 2019. osvojio WTCR titulu – Norbert Mihelis je nasledio Gabrijelea Tarkvinija – u sportskom odeljenju kuće BoP i dalje smatraju svojom Ahilovom petom. WTCR brzina i performanse utiču na Balans performansi namenjen svim TCR serijama na planeti. A širom sveta postoje i drugi trkači koji kupuju “i30 N TCR” i njihovi automobili često budu opterećeni dodatnom težinom za koju ovi lokalni takmičari uopšte nisu “krivi”.

“Situacija je paradoksalna – ako pobeđujete u svetskom kupu, razočaraćete klijente jer će njihovi automobili biti “kažnjeni”. Ako, pak, ne pobeđujete u WTCR-u, izlazi da vaš automobil nije konkurentan i zato ga ne kupuju.”

“Izgleda mi kao da sam u filmu “Ratne igre”, koji sam gledao kao dečačić. Pri njegovom kraju, glavni junak Dejvid natera kompjuter po imenu Džošua da igra sam protiv sebe kako bi izbegao svetski termonukleani rat. Kompjuter nijednom ne uspe da pobedi i završava rečenicom: ‘Čudna igra. Jedini pobednički potez jeste da ne igrate’.”

“Eto, pada mi na um da je WTCR jedna čudna igra i da je zato jedini način da pobedite da u njemu ne učestvujete, jer ćete pogrešiti šta god da učinite. I to trošeći novac! Ja odgovaram šefovima Hjundaija, koji ulažu milione evra u naše sportske programe, zato je jasno da vizija mora da bude ista za obe strane i da u svakom smislu Hjundaiju donese korist.”