Askona: Prvi bod je kao od zlata, moramo još mnogo da se poboljšamo

Teški su bili prvi WTCR koraci Zenge motorsporta s novim “kuprama leon kompetision” na Zolderu, ali su doneli i neočekivane poene.

Njih je obezbedio glavni adut ekipe Mikel Askona – trku 1 završio je na 16. mestu i poslednji poen mu je pripao zahvaljujući tehničkim defektima “hondi”, odustajanju jednog “megana” i “transparentnom” statusu trinaestoplasiranog Dilana O’Kifa.

U trci 2 Španac je klasifikovan kao jedanaesti, a za sobom je, između ostalih, ostavio Estebana Gerijerija, Tijaga Monteira i Atilu Tašija u “hondama”, te Gabrijelea Tarkvinija u “hjundaiju”.

U obe vožnje, Askona je očekivano bio bolje rangiran od timskih kolega Bencea Boldiža i Gabora Kišmarti-Lehnera.

Debi španskog modela u svetskom takmičenju nije bio ni nalik onom izvedenom u TCR Italija, gde se auto ovenčao pobedom već na prvom vikendu sezone.

U Belgiji je bilo potpuno drugačije. Zengeove generički bele “kupre” bile su najsporiji automobili u kvalifikacijama. Boldiž je iznenadio i plasirao se ispred Askone, ali su obojica kasnili preko 1,5 sekunde za vodećima. Ilustracije radi, najbržih 12 u Q1 rundi stali su u isti sekund.

Španski automobilista je rezimirao: “Težak vikend za nas, ali mislim i veoma pozitivan jer smo se poboljšavali u svakoj sesiji i kao tim smo naučili mnogo o automobilu, o novim Gudjir gumama i o setapu za automobil.”

“Prva trka vikenda bila je teška, startovali smo dvadeseti, a završili petnaesti. To je ipak bod, prvi bod sezone. Taj bod je kao bod od zlata jer je jako teško i to je iskreno maksimum koji sam mogao da postignem s automobilom.”

“Uopšte nisam osećao da smo konkurentni. Nisam mogao da pratim “hjundaije” Tarkvinija i Katsburga, a davao sam 200% svojih mogućnosti.”

“Ipak, bili smo bolji nego u subotu, ali još moramo mnogo da se poboljšamo, da poboljšamo podešavanja automobila i način na koji se ophodimo prema gumama.”

Druga trka ipak je dala Askoni priliku da se bori.

“Ostavio sam za sobom jednu “hondu” i borio sam se s “hjundaijima”. Na kraju – 11. mesto i pet poena, u šampionatu imamo ukupno šest i to je dobro, iako rezultat nije najbolji.”

“Moramo da se poboljšavamo i poboljšavamo se tokom vikenda, ali to ide korak po korak i ne možemo da se borimo za vodeće pozicije.”

“Još imamo mnogo posla, ali idemo u dobrom pravcu.”