Askona: Samouveren sam i spremniji nego ikada da osvojim WTCR titulu

Vozač Hjundaija Mikel Askona dolazi na finalne dve runde Svetskog kupa turing automobila kao lider serije sa najozbiljnijom prilikom da se ovenča titulom.

Četiri trke pre kraja Askona ima 35 poena prednosti u odnosu na prvog pratioca Nestora Đirolamija.

“Ostalo je još 130 poena na raspolaganju i svašta može da se dogodi. Ipak, moram da priznam, osećam se samouvereno, jer kad pogledam ceo tok sezone i dobre rezultate koje sam imao na svakom vikendu, mislim da nema razloga da ne nastavim tako. Siguran sam da ću zadržati tempo koji sam imao. Spremniji sam nego ikada u životu da pobedim, jer je ovo najvažniji trenutka u mojoj karijeri. Učiniću sve što je u mojoj moći da postanem šampion sveta”, rekao je Askona pred odlazak u Bahrein.

On je otkrio i kako izgleda ta priprema i da je ona zapravo trajala protekla dva meseca.

“Razmišljao sam svakog dana o poslednja dva trkačka vikenda i o tome kako treba da se spremim kako bih osvojio titulu. Pre svega, mnogo sam trenirao na simulatoru, da dobro upoznam stazu, da nađem sve idealne putanje, tačke kočenja, da ne gubim vreme na te detalje kad prvi put izađem na stazu Pripremili smo kroz simulaciju nekoliko različitih setapa. Bahrein je čuvena staza na kojoj se vozi Formula 1, ali nisam siguran koliko će prijati našim automobilima, zbog predugačkih pravaca, gde “elantra” inače ima problema”.

“Imao sam intenzivan trening i sa Emiliom Venturom, psihologom u Hjundai motorsportu. On mi je pomogao oko koncentracije i psihološke pripreme, što je veoma važno kad dođete do ključnog trenutka”, otkriva on i dodaje da ne brine o ishodu već samo da bude potpuno pripremljen.

Askoni će tokom poslednje dve runde pomagati i Niki Katsburg, kojeg je BRC rejsing ponovo angažovao.

“Vozio sam sa Nikijem u ETCR, znam da je veoma iskusan i da mnogo može da pomogne celoj ekipi. U situaciji kad se borim za titulu, dobro je da imamo još jedan auto na stazi i dobijemo dodatne informacije. Komtuju rejsing dovodi čak dva vozača, pa će nam i to malo otežati posao da ostanemo snažni kakvi smo bili tokom sezone”.