Erlaher: Branilac sam titule, ali ne osećam presiju i želim još jednu!

Ekipa Lynk&Co Cijan rejsing ponela je vozačku i timsku titulu u Svetskom turing kupu 2020. i sada je na dnevnom redu kampanja njihove odbrane.

Za švedsko-kineski tim startuje nepromenjeni kvartet vozača u sastavu Jan Erlaher, Ivan Miler, Ted Bjerk i Santjago Urutija, čiji se trkački program otvara na najtežoj stazi na svetu, 25 kilometara dugačkom znamenitom Nirburgringu Nordšlajfe.

Njih očekuje jaka konkurencija: WTCR 2021. ima 22 celosezonska učesnika raspoređena u 9 timova, a Lynk&Co će se suočiti sa četiri konkurentska brenda: Audijem, Kuprom, Hondom i Hjundaijem.

Branilac vozačkog naslova je Erlaher, koji je 2020. upisao trijumf u drugom sprintu u Ajfelima.

“Jedva čekam da sezona počne i da izađem na NordšIajfe kako bih izvezao kvalifikacioni krug vozeći na samoj oštrici noža. Ne osećam presiju kao branilac titule. Prošlogodišnji naslov je moj i sad samo želim još jedan. Imam zaista lepe uspomene iz Nemačke 2020, tu sam postigao jednu od najlepših pobeda u mojoj karijeri. Ovu sezonu treba da počnemo podjednako moćno”, istakao je mladi Alzašanin.

Urugvajac Urutija prošle sezone je bio Lynk&Co i Cijan debitant. Svoju brzinu je pokazao u više navrata, a posebno je ubedljiv bio u završnici, kada je osvojio poslednju trku i izašao na podijum u četiri od poslednjih šest trka.

“Ove godine su uslovi za mene mnogo bolji. Imao sam pravu predsezonu s testiranjem, za razliku od prošle godine u kojoj mi se sve u najvećoj meri desilo u poslednjem trenutku. Znamo da smo jaki na Nirburgringu, ali ne moramo da se stresiramo jer je šampionat duži nego prošlogodišnji, a ja sam sasvim spreman da počnemo”, rekao je Santi.

Četvorostruki prvak sveta Ivan Miler lane je drugi put stekao status WTCR viceprvaka. Predstojeća sezona biće mu rekordna šesnaesta na globalnoj turing pozornici.

“Mnogo puta sam rekao: ja se trkam samo da bih pobeđivao. Konkurencija će i ove godine biti jaka, ali je naš paket moćan kao i uvek. Drago mi je što je sezona konačno tu, tako da možemo da pustimo da akcija na stazi govori”, izjavio je Miler.

I Bjerk ima mali jubilej pred sobom: on vozi desetu sezonu kao pilot Cijan rejsinga. Za razliku od pojedinih konkurenata, WTCC šampion iz 2017. smatra da je strašni “Zeleni pakao” pravo mesto za start.

“Za mene lično, Nirburgring Nordšlajfe je najbolje moguće mesto za početak sezone. Najbolji je mogući osećaj kada vozite na limitu na najtežoj stazi na svetu. Znam da je to često korišćeni kliše, ali je konkurencija ove godine stvarno jača nego ikad, a ja to koristim kao motivaciju da se pripremim”, kazao je Šveđanin.

“WTCR će 2021. biti duži i teži nego prošle godine, a mi nikako ne možemo da se opustimo kao aktuelni šampioni, naprotiv”, smatra Kristijan Dal, vlasnik i osnivač Cijan rejsinga.

“Ostvarili smo naše ciljeve prošle godine osvojivši istorijsku duplu krunu, a za ovu godinu ciljeve nismo snižavali. Međutim, moramo da damo svoj maksimum na svakom treningu, kvalifikacijama i trci u ovoj godini.”

Nemačka WTCR runda 2021. vozi se u sklopu vikenda na kom je glavni događaj trka Nirburgring 24H. Zato WTCR program kreće u četvrtak, kada se voze dva 40-minutna treninga, prvi u 14:30, drugi u 19h.

Kvalifikacije takođe traju 40 minuta i predviđene su za petak u 14:05. Oba sprinta od po tri kruga voze se u subotu, i nadovezuju se jedan na drugi: prvi počinje u 9:00, drugi u 10:20 sati.