Ferviš osvojio pol-poziciju za trku 3, u trci 2 prvi kreće Katsburg

Druge kvalifikacije prvog trkačkog vikenda Svetskog kupa turing automobila pripale su Frederiku Fervišu u “audiju RS3 LMS”.

On je u poslednjem delu sesije izvezao distancu staze Mulaj el Hasan za 1,24:721 i tako nadmašio dvojicu vozača u “lynk&co” Ivana Milera i Teda Bjerka.

Prvi deo kvalifikacija obeležile su nesvakidašnje male razlike između vremena krugova. Od 26 vozača koji su izašli na stazu, njih 24 je završilo u okviru jedne sekunde!

Svi vozači su izašli na stazu odmah na početku, Mihelis je prvi izvezao brzi krug 1,25:821. Iza njega su se poređali Benani, Farfus, Monteiro i Tarkvini.

Tačka kočenja za krivinu 7 namučila je nekoliko vozača, a u prvom pokušaju da postavi brzi krug umalo je u zidu završio Verne. Na stazi se preprečio Gerijeri, u krivini 4, ali na sreću niko nije naišao.

Tarkvini se na polovini sesije požalio na prianjanje, a na kraju Q1 je nekako ipak uspeo da ostane u okviru prvih 12.

Verne je uspeo da izbije na vrh tabele vremenom kruga od 1,24:962 i prvi je soustio letvicu ispod minut i 25 sekundi.

Priol je očešao zid, ali osim retrovizora na njegovom autu nije stradalo ništa. Ipak, njemu je brisan brzi krug u kome se incident dogodio, što ga je spustilo na 17. mesto, ge je do kraja i ostao.

U finišu, na svežim gumama, najbolje vreme postavio je Askona 1,24:857, koga je do kraja na drugu poziciju potisnuo Bjerk za 0,037. Treće vreme ostalo je Verneovo sa polovine sesije, četvrti je bio Đirolami, peti Monteiro, a u Q2 su prošli još i Erlaher, Gerijeri, Katsburg, Miler, Šeden, Ferviš i Tarkvini.

U drugom delu kvalifikacija najbrži je bio Ferviš (1,24:530). On je to učinio u ranoj fazi sesije, a iza sebe je ostavio Askonu (1,24:826) i Monteira (1,24:833). U borbi za najbolje startno mesto u trci 3 ostali su još i Bjerk i Miler.

Pol-poziciju za trku 2 obezbedio je Katsburg.

U poslednju sesiju vozači su birali kako će startovati, pa je Askona izabrao da krene prvi. Njegovo vreme bilo je 1,25:639.

Drugi je startovao Ferviš i bio značajno brži od Askone, a njegov krug od 1,24:721 na kraju je bio više nego dovoljan za pol-poziciju.

Treći je na stazu izašao Miler i imao dve veoma nezgodne situacije gde je njegov auto bio destabilizovan. To ga je sprečilo da nadmaši Ferviša, a zaostatak za “audijem” bio je 0,370.

Četvrti je u brzi krug ušao Bjerk i zabeležio vreme kruga 1,25:224, što ga je smestilo iza Milera.

Poslednji je u borbu sa štopericom ušao Monteiro i njegovo vreme kruga od 1,25:593 bilo je dovoljno za četvrto startno mesto.

Druga trka na programu je od 17.45 uz direktan prenos na Eurosportu 1.