Honda izdvojila njihove najlepše WTCR momente u pet godina postojanja serije

Honda je jedan od retkih proizvođača koji je učestvovao u svim turing takmičenjima, a TCR koncept je prihvatio među prvima.

Japanska fabrika odlučila se za hedžbek model “sivik”, sa kojim je imala promenljive rezultate, ali su se u pet godina Svetskog kupa turing automobila veoma ozbiljno borili za titulu.

Kako se WTCR i zvanično ugasio proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji, oni su izdvojili 12 najznačajnijih momenata u njihovom učešću u ovoj seriji.

Hungaroring 2018. – Prva pobeda Jana Erlahera
Iako je tek posle prelaska u Cijan rejsing osvojio dve titule, Jan Erlaher je prvu pobedu u turing karijeri izvojevao u “hondi sivik” Minih motorsporta. On je u prvoj krivini na Hungaroringu obišao Estebana Gerijerija i poveo trku, a 12 krugova kasnije prošao prvi pored karirane zastave.

Suzuka 2018. – Povratak Tijaga Monteira
415 dana posle udesa na testu u Barseloni, Tijago Monteiro se oporavio od povreda zbog kojih je bio životno ugrožen i vratio se na stazu. Njega su na Suzuki u špaliru pozdravili svi WTCR vozači i izmamili mu suze.

Makau 2018. – Pobeda Estebana Gerijerija
Iako mu to nije bila pobeda u WTCR, Gerijerijev trijumf na ulicama Makaua ostaće upamćen po hrabrosti, odlučnosti i veštini koje je Argentinac pokazao i koje će biti njegov lični pečat u svih pet godina trkanja u WTCR.

Hungaroring 2019. – Nestor Đirolami slavio u Mađarskoj na dve od tri trke
U godini kad su se vozile po tri trke za vikend, jedino je Nestoru Đirolamiju pošlo zarukom da slavi čak dva puta za jedan vikend. Kao debitant u seriji, na prvom vikendu je imao jedan podijum, a na drugom je dvaput pobedio.

Vila Real 2019. – Tijago Monteiro pobedio pred svojom publikom
Jedan od najemotivnijih trenutaka u WTCR sigurno je bila pobeda Tijaga Monteira pred svojom publikom na ulicama VIla Reala. Nekoliko desetina hiljada ljudi skandiralo je njegovo ime i u glas pevalo portugalsku himnu. Vikend na Vila Realu bio je poseban i za njegovog timskog kolegu Atilu Tašija, koji je postao najmlađi osvajač pol-pozicije u istoriji svetskog turinga.

Suzuka 2019. – Esteban Gerijeri doneo pobedu Hondi na domaćem terenu
Kad je WTCR došao na Suzuku, Gerijeri je bio lider u šampionatu i trebao mu je dobar rezultat kako bi napravio veću bodovnu prednost. Hondini vozači su na kvalifikacijama osvojili 1-2-3, predvođeni Monteirom, trku je osvojio Gerijeri, a sutradan je drugi sprint završio kao drugi.

Sepang 2019. – Gerijeri pobedio sa osmog startnog mesta
Posle prve trke i gubitka vođstva u generalnom plasmanu, Gerijeri je u drugoj startova sa osme pozicije i za pola kruga stigao do druge. Posle prekida trke je preuzeo vođstvo, pobedio i vratio nadu u osvajanje titule 2019. koja mu je ipak izmakla.

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Zolder 2020. – Fantastičan početak pandemijske sezone za Hondu
Posle nekoliko odlaganja starta sezone, ona je konačno počela na Zolderu, a u prvoj trci je slavio Nestor Đirolami ispred Atile Tašija, kome je to bio prvi WTCR podijum u karijeri.

Hungaroring 2020. – 1-2-3-4 za Hondu u Mađarskoj
Najbolji rezultat japanskog proizvođača na svetskoj sceni postignut je u Mađarskoj, kad je Gerijeri slavio ispred Tašija, Monteira i Đirolamija.

Eštoril 2021. – Prva pobeda Atile Tašija
Mladi Mađar dugo je čekao na svoju prvu pobedu na svetskoj sceni. To se dogodilo na Eštorilu, kad je Atila Taši u finišu sprinta obišao trojicu konkurenata i prvi prošao kroz cilj.

Po 2022. – Đirolami i gerijeri počeli sezonu na 1-2
Još jedna sezona koja je pretrpela odlaganje početka krenula je iz Francuske, a četiri “honde sivik” ponovo su podeljene na dve ekipe – Minih motorsport i tim Engstler. Đirolami i Gerijeri završili su prvu trku sezone na pvoj i drugoj poziciji i pokazali da će se sigurno pitati u borbi za titulu. Gerijeri je brzo ispao iz te borbe, a Đirlami je imao šansu da postane svetski prvak sve do poslednjeg vikenda u sezoni, ali je 2022. završio kao viceprvak.