Katsburg osvojio trku 3 u Slovačkoj, na podijumu i Verne i Berton

Došao je red i na Hjundai: Niki Katsburg je pobedio na poslednjem sprintu slovačke runde Svetskog kupa turing automobila i doneo prvi trijumf korejskom brendu u ovoj sezoni takmičenja.

Pobednik je praktično odlučen na startu. Berton (ponovo) nije dobro krenuo sa pol-pozicije, pa su borbu za vođstvo poveli Hjundai vozači Katsburg i Mihelis i taj duel dobio je Holanđanin.

Mihelisa je na drugoj krivini pogurao Verne, Mađar je uspešno spasao auto, ali je pao u plasmanu i tokom trke je morao da se dobro oznoji za ulazak u prvih deset.

Već na prvoj krivini Tarkvini je izguran sa piste i na tom mestu je neko vreme bila istaknuta žuta zastava.

Katsburgovi najbliži pratioci su od prvog kruga bili Verne, Berton i Magnus i ova četvorka je u nepromenjenom poretku prošla kroz cilj 11 krugova kasnije.

Briljantno se još jednom pokazao Mikel Askona, koji je sa “kuprom” startovao sedamnaesti, ali je tokom trke nizao suparnike i izborio se za peto mesto.

Poziciju iza njega zauzeo je osvajač trke 2, Tom Koronel u Komtuju “audiju”. Raspoložen za borbu i sa novim gumama, Tom je obišao Santjaga Urutiju, Ivana Milera i, krug pre kraja, Estebana Gerijerija.

Leka za manjak brzine “honde” nije bilo, pa Esteban može da bude zadovoljan što je završio sedmi. Redovi Honde bili su prepolovljeni od starta: posle udesa u drugoj trci, Atila Taši i Nestor Đirolami nisu ni mogli da voze, a Tijaga Monteira je tehnički problem zaustavio dva kruga pre kraja. Stoga je Gerijeri bio jedini pilot japanskog brenda koji je stigao do karirane zastave.

Do osmog mesta dovezao se Urutija, Luka Engstler je završio deveti, ali može da se ponosi time da je i on skinuo skalp Mileru. Top 10 poredak zaključio je Mihelis, koji je dugo lomio i najzad slomio otpor veterana iz Alzasa.

Glavni adut Lynk&Co Cijan rejsinga, Jan Erlaher, nije bio ubedljiv i vozio je sa spase što se spasti moglo. U ovom slučaju to je bilo 11. mesto, ali je takav pristup ispunio svrhu, jer je Erlaher i dalje vodeći u generalnom.

Dvanaesta pozicija pripala je Orelijenu Komtu u “renou”. On se za svoj rezultat dugo borio i najzad izborio zahvaljujući boljem izlazu iz poslednje krivine, koji mu je omogućio da i on prestigne Milera. Na cilju je dvojicu Francuza razdvajalo svega 0.164 sekunde.

Miler je kao retko kada “vozio u rikverc”, završio je trinaesti, ali je utisak da je neke pozicije i prepustio da bi Erlaheru čuvao leđa i deluje vrlo moguće da je tako sestrića spasao od Komta, ako već nije mogao i od Mihelisa.

Vajldkard takmičar Petr Fulin klasifikovan je kao četrnaesti, ispred Teda Bjerka i Gabora Kišmarti-Lehnera, kome je pripao poslednji poen u trci 3.

Na polovini WTCR sezone Erlaher ima 113 bodova, prvi pratilac mu je Koronel sa 20 poena manje. U vozačkom poretku slede Verne, Magnus i Gerijeri.

Sledeća runda Svetskog kupa turing automobila vozi se već idućeg vikenda na Hungaroringu.