Kristoferson ima “dve ili tri opcije” za 2020, WTCR ne spada u njih?

Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Šveđanin Juan Kristoferson došao je u Svetski kup turing automobila 2019. s reputacijom dvostrukog nacionalnog prvaka na krugu, dvostrukog uzastopnog i aktuelnog relikros šampiona sveta i osvajača Superstars serije.

Uprkos teškim tehničkim problemima koji su hendikepirali “folksvagen golf” i ekipu Sebastijan Leb rejsing na početku sezone, povezanih s izborom standardne elektronske kontrolne jedinice, ekipa se tokom godine konsolidovala, a Kristoferson je svoje sposobnosti dokazao upečatljivim pobedama na Nirburgringu Nordšlajfe, Suzuki i Sepangu.

U generalnom WTCR poretku klasifikovan je kao peti, pa je poneo i zvanje najboljeg debitanta ovog takmičenja. Za potpunu sliku treba dodati da je 2019. završio kao najuspešniji pilot tima SLR, u kom se trkao i as kalibra Roba Hafa.

I pored svega prikazanog na svetskoj turing sceni, izgleda da će se Kristoferson teško na nju vratiti, jer je Folksvagen u novembru obustavio podršku svim sportskim programima koji za osnovu imaju motor s unutrašnjim sagorevanjem. Samim tim, na piste neće izaći novi “golf TCR” baziran na osmoj generaciji putničkog modela, iako je sve do navedene odluke koncerna takav model bio spreman i testiran.

U takvoj situaciji, Šveđanin nema angažman za 2020, iako je planirao da nastavi u Svetskom turing kupu i nadao se da će moći da iskoristi sve što je tokom prošle sezone naučio i saznao.

Kristoferson zato razmatra preostale opcije, a povratak relikros disciplini predstavlja jednu od njih. Ne i jedinu – u igri su još i krug i reli – sve kategorije kojima se bavio u protekle dve godine – a start na predstojećem Reliju Švedska (13-16. februara) svakako je u planu i na njemu Juan tradicionalno učestvuje.

Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

“Sve pomalo kasni, a ja radim na nekoliko različitih stvari”, ispričao je švedski pilot za Motorsport.com. “Na početku sam radio na mnogim stvarima, a sada se fokusiram na dve ili tri opcije. Nadam se da ću posle Relija Švedska pronaći jednu na koju ću se usredsrediti.”

“Razmatram reli, kružne trke i relikros. Ako bih vozio nekoliko trka, ili više trka u relikrosu, ne znam da li bi to bilo u Evropskom ili Svetskom šampionatu, jer su naši glavni partneri Folksvagen dileri u Švedskoj i firma Bauhaus Švedska.”

“Skandinavski turing šampionat je još jedna opcija, zatim, tu je i Švedski reli šampionat, koji deluje prilično dobro za 2020.”

Reklo bi se da od svih pobrojanih varijanti 31-godišnjeg automobilistu najviše privlači nova relikros kampanja, i to takva u kojoj bi imao značajan uticaj u ekipi.

“Postoje različite opcije, ali morate da se starate o sebi i da se pobrinete da kada uđete u neki projekat budete konkurentni i da vam je ugodno s paketom koji imate. Kad poređate sve te zahteve, dostupne opcije vrlo brzo vam se sužavaju.”

“Ako moram samo da pronađem posao, da dođem na trkalište s kacigom i odem kad završim, te opcije postoje. Ali, ja bih želeo i nešto malo više od toga.”

“Ako želite da izvedete nešto zaista dobro, postoje možda samo dve ili tri opcije. Da sam ranije znao sve ono što sam naučio u dve poslednje godine kada sam se s “folksvagenom” trkao u relikrosu, drugačija bi priča bila 2015. i 2016. Mnogo sam se razvio i kao vozač, a mnogo sam naučio i o tehničkom aspektu.”

Kristoferson voli relikros i zbog otvorenijih tehničkih pravila, koja između ostalog ne predviđaju stroga ograničenja u homologaciji, niti institut Balansa performansi.

“Zaista mi se dopada relikros. Pravila su prilično otvorena i možete da izvedete mnogo šta i da napravite razliku kao vozač. I u relikrosu nema dodatne težine, nema kompenzacione težine, ne postoji BoP… To mi se baš sviđa.”