Ma umesto Priola u četvrtom Lynk&Co automobilu?

Photo Florent Gooden / DPPI

Sudeći po spekulacijama koje u poslednje vreme kruže, kineski trkač Ma Ćinghua favorit je da popuni upražnjeno sedište četvrtog “lynk&co03” u Svetskom kupu turing automobila.

Ovaj kokpit odnedavno je i zvanično slobodan: ekipa Lynk&Co Cijan rejsing saopštila je 15. juna da u njenim redovima ostaje Ted Bjerk, dok je Priol okončao saradnju sa kinesko-švedskom postavom.

Doduše, ne i u virtuelnom WTCR šampionatu, gde trkač sa ostrva Gernzi i dalje nastupa, mada je tu sasvim neprimetan. U stvarnom svetu, njegov najbolji rezultat u Svetskom kupu turing automobila ostaje pobeda u Makauu u novembru 2019.

Lynk&Co Cijan rejsing već je u jedan tim smestio Ivana Milera i Jana Erlahera, a izgledno je da će u drugoj ekipi Bjerkov kolega biti Ma.

Izbor bi imao neke logike, budući da je u pitanju Kinez sa pozamašnim i čak pobedničkim turing iskustvom, sticanim u “sitroenu C-elize”, “hondi sivik tajp R” i “alfa romeo đulijeti veloče”.

Ma je inače vozač kineske ekipe NIO333 u Formula E šampionatu, gde najblaže rečeno nema zapaženijih rezultata. Ispostavilo se da automobilista iz Šangaja ne može da dođe u Berlin, na poslednjih šest trka sveelektrične formule, i to zbog putnih ograničenja uzrokovanih koronavirus pandemijom.

Zato će ga na trkama na Tempelhof aerodromu odmeniti Audi prognanik Danijel Abt.

Photo: Andrew Ferraro/LAT/Formula E

“Nažalost, ove godine neću ići u Berlin, gde sam se trkao u sezoni 2015/16. Sada je prilično teško putovati i trkati se u inostranstvu, jer bi nas to izložilo novim kovid-19 rizicima”, kazao je Ma.

“Tim i ja smo o tome detaljno raspravljali i, imajući u vidu trenutnu pandemijsku situaciju, ovakva odluka je doneta kako bi se ekipa što bolje pripremila. Ja se radujem što ću se vratiti i trkati u sedmoj Formula E sezoni.”

I deo personala NIO333 tima koji živi u Kini takođe će morati da propusti avgustovski program na Tempelhofu.

Kako iduća sezona Formule E počinje tek u januaru 2021, Ma ima celu drugu polovinu ove godine koju može da posveti turing takmičenjima.

Sjuelijang Jang, potpredsednik Džili grupe, vlasnika Lynk&Co brenda, izjavio je za kineske medije da “aktivno razmatra mogućnosti” saradnje sa Maom.