Mihelis trijumfovao na Sepangu, Gerijeri četvrti, Miler peti, Bjerk otpao iz borbe za titulu

Photo Gregory Lenormand / DPPI

Mađarski automobilista Norbert Mihelis pobednik je prve trke Svetskog kupa turing automobila na Sepangu.

On je startovao sa pol-pozicije iza sigurnosnog vozila, jer je u Maleziji padala kiša. Trkači su se uglavnom odlučili za kombinaciju guma, montirajući napred slikove, a pozadi pneumatike sa profilom.

Sigurnosno vozilo je ostalo na stazi jedan krug, a odličan start imao je drugi pretendent na titulu Esteban Gerijeri. On je odmah nadoknadio dve pozicije, dobivši duel sa Ma Ćinghuom i Augustom Farfusom.

Treći potencijalni šampion 2020. Ivan Miler bio je još bolji. On je sa 16. startnog mesta do kraja drugog kruga ušao u zonu bodova, da bi do kraja trećeg skočio na 10. poziciju.

Gerijeri je savladao i gostujućeg vozača De Oliveiru, a zatim ga je timski kolega Đirolami propustio na četvrtu poziciju. Na polovini distance su počeli da propadaju u plasmanu svi vozači koji su se odlučili za sve četiri kišne gume.

Miler je nastavio da napreduje, stigavši do šestog mesta, a poslednja tri kruga ga je dobro namučio Oliveira, koji je kao pilot “honde” dobio zadatak da u tim trenucima čuva leđa Gerijeriju. Iako vozači sa specijalnom pozicijom ne osvajaju bodove, De Oliveira se pokazao u sjajnom izdanju, jer je sa 13. startnog mesta uspeo da prođe kroz cilj kao peti.

Na podijum su se na kraju popeli Mihelis, Panis i Tarkvini, Gerijeri je bio čestvrti, a brisanjem de Oliveire iz plasmana Mileru je upisana peta pozicija.

Šesti je rangiran Haglef, sedmi Kristoferson, zatim Katsburg, Verne, Priol, Benani, Taši, Erlaher, Šeden, a poslednji bod dodeljen je Lojhteru.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Mihelis sa 351 bodom, 27 više od Gerijerija i 35 od Milera, dok Bjerk više ni matematički ne može da osvoji naslov.

Druga trka na programu je od 11.15 uz direktan prenos na Eurosportu 1.