Tarkvini posle trke 1: U ovom trenutku Mihelisu ne treba nikakva pomoć

Norbert Mihelis dovezao je BRC “hjundai” do pobede u prvoj trci malezijskog takmičarskog vikenda i svoju prednost nad prvim pratiocem Estebanom Gerijerijem povećao je na 27 poena.

Posle prvog sprinta na Sepangu, iz šampionske bitke ispao je Ted Bjerk, pa će u nastavku vikenda o WTCR tituli odlučivati Mihelis, Gerijeri i Ivan Miler.

Norbi je u vođstvu proveo svih 10 krugova, ali mu po kišici nije bilo lako čak ni na čelu kolone.

Mađar je rekao: “Videli ste da je trka bila daleko od jednostavne. Problemi su počeli s izborom guma, jer je bilo između suvog i vlažnog, pa sam morao i malo da se kockam. Međutim, na kraju se izbor ispostavio kao prilično dobar, jer su uslovi ostali nepromenjeni. Uspeo sam da držim ritam, a i to je bilo daleko od jednostavnog, jer se balans neprekidno menjao. Međutim, na kraju je najvažnije bilo da osvojim trku i povećam prednost, jer je to korak u pravom smeru. Sad imamo 27 poena više, ali moguće je osvojiti još 50, dakle još je dug put pred nama.”

Mihelisovu pobedu omogućio je i pametan izbor guma, kombinacija na koju su se vozači većinski odlučili, a visoku cenu platio je svako ko je odabrao drugačije.

“Montirali smo slikove napred i gume za kišu pozadi. Taj izbor obično nikad ne funkcioniše, ali mislim da smo danas imali i nešto sreće. Ko god je tako odabrao gume, rizikovao je mnogo, ali za to morate da se odlučite ako niste sigurni kakvi su trenutni uslovi na startnoj rešetki. Ni u periodu između pet i dva minuta pre starta nismo bili sigurni, ali ekipa je odabrala kako je odabrala i zahvalan sam im na tome, jer je to bio jednostavno savršen izbor.”

Trku 1 u Maleziji dugo će pamtiti Orelijen Panis. On je Komtuju “kupru” sa startnog drugog dovezao do drugog mesta na cilju i proslavio je svoj prvi izlazak na pobedničko postolje u Svetskom kupu turing automobila.

“Zaista sam srećan zbog mog prvog WTCR podijuma. Konačno sam ga postigao, a od početka sezone sam stalno blizu – peti, šesti, sedmi, ali nikada na podijumu, Najzad sam tu. Hvala mom Komtuju rejsing timu, napravili smo dobar odabir guma. Odluka nije bila laka, ali smo završili drugi i tempo je bio dobar. Presrećan sam što sam ovde”, kazao je Panis i ocenio svoju takmičarsku 2019.

“Sezona nije bila tako loša, obično smo se borili u prvih deset, a zaista sam srećan što sam na poslednjoj rundi stigao do podijuma. To nije bilo lako i tih devet krugova zaista je bilo dugačko!”

Do trećeg stepenika podijuma stigao je Gabrijele Tarkvini, i to posle starta sa sedme pozicije. Italijanski veteran zabeležio je i koristan plasman za BRC rejsing i timskog kolegu Mihelisa, jer su iza njega ostali Norbijevi najveći konkurenti, Gerijeri i Miler.

Gabrijele može da završi sezonu kao peti u generalnom, ali je njegovo najveće zadovoljstvo posledica Mihelisovog plasmana u trci 1: “Mnogo mi je drago zbog Norbija. Mnogo puta sam bio u borbi za titulu i nije lako kada se o njoj odlučuje tokom poslednjeg vikenda. A onda se još suočite s ovakvim uslovima, to je najgore, pogotovu za Norbija, jer mora da bude agresivan i žestok, ali svaka greška može puno da ga košta.”

“Norbi je izvezao savršenu trku, a ja sam dao sve od sebe da osvojim nešto bodova, i za timski poredak, ali nama je važan i vozački. Norbi je vozio fantastičnu sezonu, još jednu fantastičnu trku posle baš dobrih kvalifikacija, na putu je ka tituli. Titula je tu, ali nije gotovo sve do poslednjeg poena. Teško je, ali tu smo da mu pomognemo ako mu treba. Međutim, u ovom trenutku nikakva pomoć Mihelisu nije potrebna.”