Nezapamćen uspeh: 882 TCR automobila proizvedeno za samo četiri godine

TCR koncept je promenio globalnu turing scenu kao niko pre, a njegov idejni tvorac Marčelo Loti tvrdi da nikad nije imao ni trunku sumnje u uspeh.

Od početne TCR Internacionalne serije koja je startovala 2015. do danas, kad se ovi automobili voze na svim kontinentima i u Svetskom kupu turing automobila, 14 brendova je napravilo TCR auto.

U prvoj sezoni napravljeno je 30 vozila, da bi ih do danas bilo ukupno 882! Brojke kažu da je to rast od 2.400 procenata, a ako je cena jednog primerka prosečno 115.000 evra, bez rezervnih delova, zarada je neverovatnih 95 miliona.

“Očekivao sam uspeh, ali ne baš ovoliki. Za to su zaslužni promoteri različitih TCR serija koji su verovali u moj koncept i podržali ga. Sada nam je cilj hiljaditi automobil. Pratimo ko će ga i kad isporučiti, kako bismo napravili ceremoniju i proslavu”, priča Marčelo Loti.

Prvi automobil koji je napravljen bio je “seat leon”, koji je kasnije evoluirao u “kupru”. Seat sport prednjači i u gorenavedenim brojkama – proizveo je 250 primeraka TCR automobila.

Folksvagen grupa je podržala koncept i kroz još dva modela automobila “golf” i “audi RS3 LMS”.

“Sve je počelo kad smo za “leon” napravili monomarka takmičenje. Loti je imao ideju da iskoristi našu bazu za novu turing kategoriju i osmislio je svetsko takmičenje. Činjenica da je moguće koristiti taj model bilo gde na svetu učvrstila nas je u odluci da razvijemo takav auto. Svi naši modeli – “kupra”, “golf” i “audi” – imaju specifičan dizajn, ali koriste iste delove”, otkriva Haime Puđ, direktor Seat sporta, sada i trkačkog odeljenja novog brenda Kupra.

“Zahvaljujući TCR konceptu, naši automobili se takmiče na svim kontinentima, čak i tamo gde još nismo počeli prodaju putničkog modela”.

1 Comment

  1. Несумњам да ће наместити да 1.000-ти ТЦР примерак буде баш Купра или ти примерак из ВФ групације !

Comments are closed.