Poništene odluke o kaznama: Askona na pol-poziciji za trku 2, Magnus za trku 3, Erlaher umesto 18. startuje 13.

Sudijskom revizijom posle WTCR kvalifikacija vraćeno je nekoliko krugova koji su brisani tokom sesije zbog nepoštovanja granica staze na Aragonu.

Janu Erlaheru su obrisana čak dva Q1 kruga, ali su sudije odlučile da su “izveštaji sudija sa staze bili netačni” i vratili su mu oba.

Ova odluka je popela vodećeg u generalnom plasmanu sa 18. startnog mesta na 13, ali će on u trci 1 krenuti sa začelja zbog zamene motora. U ostalim nedeljnim sprintovima mu se zahvaljujući ovoj reviziji značajno povećavaju izgledi da postigne pristojne rezultate jer oba puta startuje iz zone bodova.

Brži od dva Erlaherova brisana pa vraćena Q1 kruga svejedno mu ne bi otvorio vrata Q2, jer je bio slabiji od Đirolamijevog za 0,016 sekundi.

Mikel Askona i Žil Magnus su najviše profitirali.

Vraćanje prvobitno brisanog kruga iz Q2 dalo je Špancu pol-poziciju na inverznom startnom rasporedu u trci 2 (s koje je trebalo da startuje njegov timski kolega Bence Boldiž). Nesrećni Boldiž u ovom sprintu kreće tek dvanaesti.

Sudije su izrekle i nekoliko kazni, a ona namenjena Žan-Karlu Verneu dala je novog osvajača pol-pozicije za trku 3.

Vozač “alfe” je prekoračio granice staze na krivini 5 u svom Q3 brzom krugu, pa mu je vreme pol-pozicije obrisano. Džej-Kej se prerano radovao idealnom startnom mestu u trci 3, u kojoj će startovati četvrti.

Vozač “reno megana” Orelijen Komt kažnjen je pomeranjem za pet mesta u startnom rasporedu prve trke koju bude vozio. To konkretno znači start sa 17. pozicije u španskoj trci 1.

Posle isticanja crvene zastave na prvom treningu – uzrok je bio na stazi zaustavljeni “audi” Toma Koronela – Komt nije usporio i prestigao je automobil konkurenta. Francuz je dobio i dva kaznena poena na licencu, kojih sada ima tri.

Natanael Berton je blokirao i usporio Atilu Tašija tokom prvog dela kvalifikacija, pa će biti spušten za tri mesta na prvoj trci, što ga je sa sedmog mesta bacilo u Q1 plasmanu na deseto. Kako je motor njegovog “audija” zamenjen, Berton u prvom sprintu ionako kreće sa poslednje, 21. ozicije.

Njemu je dodat i jedan kazneni poen na licencu, kojih sada ima pet.

Istaknimo startne pozicije glavnih kandidata za WTCR krunu: Erlaher sutra kreće s mesta 20, 13 i 13, a Esteban Gerijeri s pozicija 16, 19 i 19.

Prva trka na Motrlandu Aragon na programu je od 9 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*